Kanker, de gevreesde ziekte. Het lijkt wel alsof steeds meer mensen lijden aan de gevolgen van kanker. Maar is dat echt zo? Volgens oncoloog Dr. Bavesh Balar zijn er drie redenen waarom er meer kankerpatiënten zijn dan vijftig jaar geleden.
Het aantal kankerpatiënten neemt toe, maar een belangrijke reden hiervoor is dat mensen steeds ouder worden. “Kanker wordt in 77 procent van alle gevallen aangetroffen bij mensen ouder dan 55 jaar”, schrijft Balar in zijn column op LiveScience. “Een eeuw geleden werden we niet ouder dan 50 a 60 jaar. Daarnaast vergrijst de bevolking, waardoor er dus ook meer kankerpatiënten zullen zijn.”
Obesitas
Een andere belangrijke reden is dat de levensstijl van mensen aan het veranderen is. Veel mensen zijn te zwaar en bewegen te weinig. Mensen met obesitas hebben een verhoogd risico op borstkanker (na de menopauze), darmkanker, slokdarmkanker, alvleesklierkanker, nierkanker, schildklierkanker en galblaaskanker.”
SOA
Bepaalde kankersoorten eisen steeds meer slachtoffers. Balar noemt het humaan papillomavirus als voorbeeld. Dit is de meestvoorkomende seksueel overdraagbare ziekte, waarvan veertig verschillende mutaties bestaan. Alleen in Nederland raakt 80 van de 100 vrouwen eens in hun leven besmet met dit virus. Het humaan papillomavirus verhoogt de kans op kankers, zoals baarmoederhalskanker.
Huidkanker
Ook krijgen steeds meer mensen huidkanker. “En juist huidkanker kan voorkomen worden”, vertelt Balar. “Het is tegenwoordig hip om een lekker bruin kleurtje te hebben. Wanneer mensen zich niet insmeren met zonnebrandcreme of regelmatig gebruik maken van een zonnebank, kan dit tot huidkanker leiden.”
Tips
Je kunt niet voorkomen dat je ooit kanker krijgt, maar door je levensstijl te veranderen, kun je de kans op kanker wel verkleinen. Rook niet, drink niet teveel alcohol, beweeg veel, eet gezond, gebruik een condoom tijdens kortstondige avontuurtjes en blijf niet te lang (onbeschermd) in de zon liggen.
Het goede nieuws is dat veel mensen kanker overwinnen, vooral wanneer zij er op tijd bij zijn. “Ga dus op tijd naar de dokter bij klachten,” concludeert Balar. “Kanker hoeft geen doodvonnis te zijn.”