Waarom krijg je honger als je marihuana gebruikt?

marihuana

Marihuana maakt niet alleen high, maar ook extreem hongerig: veel gebruikers krijgen oncontroleerbare vreetbuien. Wetenschappers van Yale University hebben nu ontdekt hoe die vreetbuien precies ontstaan.

De onderzoekers baseren hun conclusie op experimenten met muizen. “Door te observeren hoe het deel van het brein dat de eetlust regelt, reageert op marihuana waren we in staat om te zien hoe de honger die cannabis met zich meebrengt ontstaat,” legt onderzoeker Tamas Horvath.

WIST JE DAT…

De resultaten zijn verrassend. De onderzoekers zagen namelijk dat neuronen dien normaal gesproken de eetlust onderdrukken in reactie op marihuana geactiveerd werden en opeens een hongergevoel opriepen. “Het mechanisme dat normaal gesproken zorgt dat je stopt met eten, wordt nu de drijvende kracht achter je eetlust,” vertelt Horvath. “We waren verrast toen we ontdekten dat de neuronen waarvan we dachten dat ze je lieten stoppen met eten, geactiveerd werden en het hongergevoel promootten, zelfs wanneer de maag vol was.”

Het onderzoek kan verklaren waarom je op een moment dat je helemaal geen honger zou moeten hebben, toch honger krijgt. Maar het onderzoek kan ook heel andere implicaties hebben, zo benadrukken de onderzoekers. Zo kunnen de resultaten wellicht gebruikt worden om bijvoorbeeld kankerpatiënten die weinig eetlust hebben te helpen toch voldoende voedsel binnen te krijgen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd