Waarom een kantoorhond een goed idee is

Op het werk of in huis word jij waarschijnlijk onvoldoende blootgesteld aan microben. Wetenschappers van Yale beweren dat het tijd is voor actie. Een mogelijkheid: schaf een kantoorhond aan.

Wanneer er een nieuwbouwwoning gebouwd wordt, dan wordt er alles aan gedaan om het huis zo energiezuinig mogelijk te maken. Met microben wordt minder rekening gehouden, terwijl die belangrijk zijn. Onderzoekers van de Yale universiteit beweren in een nieuw paper dat er meer microben naar binnen gelaten moeten worden. “Het is een misvatting dat alle microben slecht voor de gezondheid zijn”, stelt onderzoeker Jordan Peccia. “Veel microben hebben geen invloed op onze gezondheid. Sommige microben zijn zelfs goed voor ons.”

Kinderen die opgroeien op een boerderij of in een buitengebied worden blootgesteld aan ‘goede’ microben, waardoor ze minder snel te maken krijgen met allergieën. Sommige microben sturen mogelijk signalen naar witte bloedcellen om T-remmercellen te vormen. Deze cellen matigen een opkomende immuunrespons, waardoor een afweerreactie niet uit de hand loopt. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij allergische astma, waarbij er een heftige afweerreactie optreedt in de longen tegen vrij onschuldige ingeademde deeltjes. Denk hierbij aan huisstofmijtdeeltjes of huidschilfers van huisdieren.

Beter ventileren
Peccia: “Hoe ontwerpen we woningen die ervoor zorgen dat we wel worden blootgesteld aan deze goede microben?” Vaak begint het al bij de luchtkwaliteit. “De luchtkwaliteit in woningen is vaak slechter dan de kwaliteit van buitenlucht. Goede ventilatie is dus belangrijk. In steden is de luchtkwaliteit slechter, dus daar moet er wellicht minder geventileerd worden.”

Kantoorhond?
De onderzoekers beweren dat er mogelijk nog een andere oplossing is om ons immuunsysteem te trainen: kies voor een hond of een kat. Een huisdier (of kantoordier) draagt zijn eigen groep microben, maar neemt ook bacteriën en schimmels van buiten mee naar binnen. Bijkomend voordeel is dat een kantoorhond helpt tegen stress. Boze klant? Dan ga je daarna even knuffelen met de kantoorhond. “Natuurlijk is het niet verstandig wanneer iedereen huisdieren gaat kopen”, zegt Peccia. “Maar we kunnen wel nieuwe, kwalitatieve methoden ontwikkelen om deze problemen op te lossen. We moeten met iets beters komen dan draagbare luchtfilters.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd