Waarom jij niet knap vindt wie ik knap vind

mooi

Niet genen of opvoeding, maar jouw unieke ervaringen met andere mensen bepalen waarschijnlijk jouw kijk op schoonheid.

Misschien heb je wel eens rondgehangen in een kroeg en verbijsterd geluisterd naar een vriend die de schoonheid van een vrouw aan de bar bezong. Want hoe jij ook naar die vrouw keek: je vond haar gewoon niet zo mooi als de vrouw ernaast. Waarom kunnen mensen zo’n enorm andere kijk hebben op de schoonheid van een individu? Dat hebben onderzoekers nu uitgezocht.

Tweelingen
Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op onze kijk op schoonheid. Bijvoorbeeld genen en opvoeding. Om te kijken hoe groot de invloed van deze factoren was, verzamelden de onderzoekers onder meer 547 eeneiige tweelingen en lieten deze de aantrekkelijkheid van 200 gezicht beoordelen. 214 twee-eiige tweelingen (die wel van hetzelfde geslacht waren) deden hetzelfde.

“Zelfs eeneiige tweelingen zijn het meestal niet met elkaar eens als het gaat om de schoonheid van een individu”

Zelfs tweelingen zijn het oneens
Uit het onderzoek blijkt dat zelfs eeneiige tweelingen het meestal niet met elkaar eens zijn over de schoonheid van een individu. Het betekent dat genen – die eeneiige tweelingen grotendeels met elkaar delen – niet de drijvende factor achter deze verschillen zijn. En ook opvoeding – die eeneiige tweelingen eveneens delen – speelt daarin geen grote rol.

Unieke ervaringen
Maar wat bepaalt dan jouw kijk op schoonheid? “Het mooie gezicht dat je ziet heeft meer te maken met jouw unieke ervaringen: de gezichten die je ziet in de media, de unieke sociale interacties die je elke dag van je leven meemaakt, misschien zelfs het gezicht van jouw eerste vriendje of vriendinnetje,” legt onderzoeker Laura Germine uit.

Er is al veel onderzoek gedaan naar de universele kenmerken van schoonheid, oftewel de aspecten van schoonheid waar we het wel over eens zijn. Zo hebben mensen een voorkeur voor symmetrische gezichten. Dit onderzoek is uniek, omdat het gaat over de aspecten van schoonheid waar we het maar niet over eens kunnen worden. “We schatten dat de voorkeuren van een individu als het gaat om de schoonheid van een gezicht in vijftig procent van de gevallen overeenkomen en in zo’n vijftig procent van de gevallen niet overeenkomen met de voorkeuren van een ander,” zo schrijven de onderzoekers.

Bronmateriaal

"Is beauty really in the 'eye of the beholder'? Yes, and here's why" - Cell Press (via Eurekalert.org)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd