Waarom je vaker een schepje suiker over je broccoli moet doen

Het is wel bekend dat je sommige vitamines beter in combinatie met de vrucht kunt eten, waar ze inzitten, omdat de gezonde stoffen dan beter worden opgenomen door je lichaam. Dat je echter ook suiker kunt toevoegen voor een groter gezondheidsvoordeel is behoorlijk verrassend.

Volgens nieuw onderzoek geldt dat namelijk voor polyfenolen. Combineer je deze gezonde stoffen met suikermoleculen dan ontstaan er mogelijk levensreddende medicijnen, schrijven de onderzoekers.

Niet oplosbaar
Polyfenolen zitten in tal van plantaardige producten. Denk aan broccoli, druiven en uien, maar ook aan thee, rode wijn en kurkuma. Polyfenolen helpen celschade in het lichaam voorkomen en kunnen bijdragen aan het voorkomen van ziektes zoals kanker of hartaandoeningen. Probleem is dat veel polyfenolen niet oplossen in water, waardoor het lastig is om het volledige gezondheidspotentieel van de stoffen te benutten.

Onderzoekers van de Utah State University hebben daar nu iets op gevonden. Ze pleiten voor de kunstmatige toevoeging van polyfenolische O-glycosiden, waardoor de polyfenolen stabiel blijven en oplosbaar worden door microbiële fermentatie. Dat wil zeggen dat de darmen de stoffen kunnen verwerken waardoor ze hun heilzame werk kunnen doen.

Suikermoleculen vastmaken
“Polyfenolen hebben veel verschillende effecten op het lichaam en kunnen worden gebruikt om potentiële medicijnen en voedingssupplementen te ontwikkelen”, vertelt hoofdonderzoeker Jixun Zhan, professor biologische engineering. “Ze hebben ook natuurlijke gezonde eigenschappen en kunnen ons lichaamsweefsel beschermen tegen schade die wordt veroorzaakt door ongezonde substanties. Helaas beperken de gebrekkige oplosbaarheid in water en de lage biologische beschikbaarheid hun gezondheidsvoordelen.” De biologische beschikbaarheid verwijst naar de mate waarin een stof wordt opgenomen door het lichaam en zo gezondheidsvoordeel oplevert. Gelukkig is er voor de polyfenolen een oplossing. “Door er suikermoleculen aan vast te maken, kunnen we ze beter oplossen in water en ze stabieler houden.”

Glycosylering
Dit proces wordt glycosylering genoemd. Dit is een zogenoemd enzymatisch proces waarbij suikergroepen aan een eiwit worden gekoppeld. Onderzoekers gebruiken nieuwe methodes, zoals bacteriële fermentatie, om deze suikerstructuren en de polyfenolen aan te passen. Door de enzymen en processen te bestuderen in deze suikerbiosynthese is het nu mogelijk om effectievere glyco-medicijnen te maken. Zhan beschrijft in zijn artikel de verschillende fenolische glycosiden die in de natuur zijn gevonden en de gebruikte methodes om ze te produceren.

“Door de mechanismen achter de productie van deze bestanddelen in bacteriën te achterhalen en vervolgens methodes te ontwikkelen om de biosynthese van suiker te manipuleren, kunnen we nuttige medische middelen creëren en zo de gezondheid verbeteren”, legt Zhan uit.

Opschaling
Er zijn al meerdere methodes ontwikkeld om polyfenolische glycosiden in het lab te produceren, maar in de meeste gevallen gebeurt dat nog maar op kleine schaal. Toekomstig onderzoek moet zich dan ook richten op het verbeteren van de efficiëntie van het productieproces. De fermentatieomstandigheden moeten worden verbeterd en er moet gezocht worden naar betere manieren om de gezonde voedingsstoffen te transporteren door het lichaam.

“Polyfenolische glycosiden zijn waardevolle stoffen met diverse gezondheidsvoordelen. Het gebruik van microben om deze stoffen op een gecontroleerde en kosteneffectieve manier te produceren is veelbelovend voor de grootschalige productie op de lange termijn”, klinkt het tot besluit.

Het werkt dus niet helemaal om een schep suiker bij je broccoli te gooien, maar het is een beetje hetzelfde idee.

Wat zijn polyfenolen precies?
Het zijn chemische verbindingen van moleculen die uit meer dan één fenolgroep bestaan. Ze komen vooral voor in planten en zijn onder te verdelen in tanninen, die we kennen uit rode wijd en fenylpropanoïden, zoals flavonoïden, die bijvoorbeeld in appels, bessen en broccoli zitten.
Polyfenolen zijn ontstekingsremmend en zouden zelfs beschermen tegen kanker. Het zijn antioxidanten die werken tegen de zogenoemde vrije radicalen die we binnenkrijgen door ongezond voedsel. Ook zouden polyfenolen de bloeddruk verlagen, al stelt het Voedingscentrum dat er voor de meeste gezondheidsclaims nog onvoldoende bewijs is.

 

Bronmateriaal

"Engineered production of bioactive polyphenolic O-glycosides" - Biotechnology Advances
Afbeelding bovenaan dit artikel: Joaquín Corbalán

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd