De zoetekauwen onder ons zullen hiervan smullen: cacao helpt tegen stress, blijkt uit nieuw onderzoek. Ook groene thee werkt beschermend. Dat komt door de flavanolen die erin zitten. Juist na vet eten en stress kunnen cacao en groene thee helpen om hart en vaten gezond te houden.
Vet eten heeft een negatieve invloed op de functie van hart en vaten en de zuurstoftoevoer naar de hersenen, ontdekten onderzoekers van de University of Birmingham al eerder. In een nieuwe studie tonen ze aan dat het drinken van cacao met veel flavanolen in combinatie met een vetrijke maaltijd de negatieve effecten van vet eten deels tegengaat en het vaatstelsel beschermt tegen stress.
Onderzoeker Rosalind Baynham legt uit: “Flavanolen zijn stoffen die voorkomen in verschillende groenten, thee, noten en fruit, zoals bessen, en onbewerkte cacao. Ze staan bekend om hun gezondheidsvoordelen, vooral bij het reguleren van de bloeddruk en het beschermen van de cardiovasculaire gezondheid.”
Flavanolen zijn antioxidanten, die onder meer voorkomen in groente en fruit. Mogelijk komen de gezondheidsvoordelen van groente en fruit zelfs gedeeltelijk door flavanolen, maar veel is nog onduidelijk. Ook is niet bekend of overdaad schaadt. Daarom raadt het Voedingscentrum af om supplementen te nemen. Flavanolen zitten behalve in chocola en groene thee, ook in uien, peren, appels, broccoli, grapefruit, perziken en rode wijn. Maar laat het geen reden zijn om een fles open te trekken. Er zitten lang niet genoeg flavanolen in om op te wegen tegen de nadelen van alcohol.
Flavanolen tegen stress
Daarom wilden de onderzoekers achterhalen wat deze gezonde bouwstenen konden betekenen in combinatie met vet eten. Catarina Rendeiro, docent voedingswetenschappen aan de University of Birmingham verklaart: “We weten dat mensen bij stress vaak grijpen naar vetrijke voeding. Uit eerder onderzoek bleek dat vet eten het herstel van de vaten na stress kan verminderen. In deze studie wilden we onderzoeken of het toevoegen van flavanolrijke voeding aan een vette maaltijd de negatieve impact van stress op het lichaam tegengaat.”
Twee croissants met kaas
De onderzoekers gaven een groep gezonde, jonge volwassenen een ontbijt bestaande uit twee croissants met 10 gram gezouten boter, 1,5 plak cheddarkaas en 250 ml volle melk. Ze dronken daarbij ofwel een cacaodrank met veel flavanolen, of een cacaodrank met weinig flavanolen. Na een rustperiode deden de deelnemers een rekentest van acht minuten, waarbij ze steeds minder tijd kregen om de sommen op te lossen. Tijdens de test en de daaropvolgende rustperiode werden de bloedtoevoer in de onderarm, de cardiovasculaire activiteit en de zuurstofvoorziening in de prefrontale cortex gemeten. De vaatfunctie werd bepaald met de Brachial Flow-Mediated Dilation (FMD), een voorspeller van het risico op hart- en vaatziekten.
De cacaodranken werden bereid door 12 gram cacaopoeder op te lossen in 250 ml volle melk. De ene drank bevatte slechts 5,6 mg flavanolen per portie, terwijl er in de andere maar liefst 695 mg flavanolen zaten.
Meer of minder flavanolen
Het vette eten in combinatie met de cacaodrank met weinig flavanolen verminderde tijdens mentale stress de vaatfunctie met 1,29 procent FMD, een effect dat tot anderhalf uur na de stressvolle gebeurtenis aanhield. De cacao met veel flavanolen werkte een stuk beter. De drank voorkwam een daling van de vaatfunctie na stress en vet eten. De FMD-waarden waren een half uur tot anderhalf uur na de stressvolle rekensommen aanzienlijk hoger dan bij de deelnemers die minder flavanolen hadden binnengekregen.
Eerder onderzoek van het team toonde aan dat vetrijke voeding de zuurstofvoorziening in de prefrontale cortex tijdens stress verminderde. Daar bleken de flavanolen niet tegen te beschermen. Ook verbeterden ze de stemming niet, wel boden ze dus bescherming aan het hart- en vaatstelsel.
Bewustere keuzes
Hoofdonderzoeker Rendeiro concludeert: “Deze studie laat zien dat het consumeren van flavanolrijke voeding een strategie kan zijn om de negatieve impact van ongezondere voedselkeuzes op het vaatstelsel te verminderen. Dit helpt ons bewustere keuzes te maken tijdens stressvolle periodes.”
Maar hoeveel flavanolen heb je nu precies nodig en wat eet je dan het beste? De onderzoekers raden aan om te kiezen voor minimaal bewerkt cacaopoeder. Wie daar niet van houdt, kan ook groene of zwarte thee of bessen nemen. Volgens recente richtlijnen ligt de aanbevolen flavanol-inname tussen 400 en 600 mg per dag. Twee kopjes zwarte of groene thee zijn daarvoor genoeg, of een combinatie van bessen, appels en cacao.
Makkelijke oplossing
Het is een eenvoudige oplossing om de impact van stress tegen te gaan, legde professor Jet Veldhuijzen van Zanten uit: “Het moderne leven is stressvol en de impact van stress op onze gezondheid en de economie is goed gedocumenteerd. Elke kleine aanpassing die de symptomen van stress kan verminderen, is positief. Voor mensen die tijdens stress naar snacks grijpen of afhankelijk zijn van snel en makkelijk eten door hun drukke baan, kunnen deze simpele veranderingen een groot verschil maken.”
Dus ben je gestrest en trek je daarom maar een zak chips open, vergeet dan niet een kopje warme chocola of groene thee voor jezelf te maken.