Waarom je maar beter geen Franse bulldog met kerst cadeau kan doen

  Een puppy voor kerst is natuurlijk hartstikke leuk. Maar kijk wel uit als je een Franse bulldog op het oog hebt.

  De Franse bulldog is een kleine, stevige en gespierde hond. Hij heeft een levendig karakter en is een echte mensenvriend, die ook in de meeste gevallen goed met kinderen kan opschieten. Super leuk dus, om je zoon of dochter voor kerst met een lieve puppy te verrassen. Maar lees in dat geval wel even verder. Want mocht je een Franse bulldog cadeau doen, dan zou dat later zomaar eens hoge dierenartskosten met zich mee kunnen brengen.

  Gezondheidsaandoeningen
  Kenmerkend voor de Franse bulldog is de platte en brede neus. En daar zit helaas ook gelijk het probleem. Want onderzoekers komen in een nieuwe studie tot de ontdekking dat Franse bulldogs – in vergelijking met andere hondenrassen – door hun typische kortere snuit en platte kop meer kans hebben op twintig veelvoorkomende gezondheidsaandoeningen.

  De platte neus en kop van een Franse Bulldog. Afbeelding: Alexia Bianchini via Pexels

  In de studie vergeleken de onderzoekers 43 specifieke gezondheidsaandoeningen onder 2.781 Franse bulldogs met 21.850 andere hondenrassen. En uit de bevindingen blijkt dat Franse bulldogs een significant groter risico lopen op onder andere vernauwde neusgaten, het Brachycefalisch luchtwegobstructiesyndroom (een aandoening die bij honden en katten met een korte neus kan leiden tot ernstige ademnood) en dermatitis (een chronische ontsteking van de huid).

  Verrassend
  Voor onderzoeker Dan O’Neill is het verhoogde risico van Franse bulldogs op deze gezondheidsaandoeningen geen verrassing. “Wat dat wel is, is om eindelijk een volledige lijst tot onze beschikking te hebben en te zien hoe hoog de risico’s zijn,” vertelt hij in gesprek met Scientias.nl. “De kans dat een Franse bulldog bijvoorbeeld dermatitis krijgt, is elf keer groter dan bij andere hondenrassen. Daarnaast is de kans op een moeilijke bevalling negen keer groter en lopen ze vier keer meer kans op hoornvliesontstekingen. Dit is een angstaanjagend hoge aanleg, die met name het gevolg is van hun afgeplatte snuiten die mensen zo aantrekkelijk vinden.”

  Afgeplatte snuiten
  Inderdaad, want de reden dat Franse bulldogs meer kans hebben op twintig veelvoorkomende gezondheidsaandoeningen, is vanwege de vorm van hun kop. “De extreem afgevlakte schedel is een kenmerk van het ras dat tegelijkertijd in verband wordt gebracht met verschillende veelvoorkomende gezondheidsproblemen,” legt O’Neill uit. “De verkorte snuit van het ras betekent dat het zachte weefsel in de neusgaten en keel wordt gevouwen, wat leidt tot ademhalingsproblemen. De huid aan de buitenkant van de schedel is ook gevouwen, dus infecties in deze huidplooien komen geregeld voor. Daarnaast zijn de oogkassen ondieper, wat betekent dat de oogballen meer open liggen, wat ze vatbaarder maakt voor oogaandoeningen. Ten slotte is de grote schedel van puppy’s, in combinatie met een smal bekken van de moeder, de reden dat Franse bulldogs vaker moeilijkheden tijdens bevallingen ondervinden.”

  Fokken
  Ondanks al deze ongemakken worden er nog te vaak Franse bulldogs gefokt met extreme fysieke kenmerken. Iets dat ook niet zo gemakkelijk te veranderen is. “Als een ras al tientallen jaren bestaat en mensen verliefd zijn geworden op hun extreme lichaamsvorm, is het een hele uitdaging om de publieke perceptie over hoe een gezond dier eruit zou moeten zien, te veranderen,” licht O’Neill toe. “Bovendien hebben Franse bulldogs vaak een fijn karakter en lijken mensen zelfs van hun luidruchtige ademhaling te houden, waardoor er veel vraag is naar dit ras.”

  Niet alleen maar slecht nieuws
  Overigens benadrukt O’Neill dat het niet alleen maar slecht met Franse bulldogs gesteld is. Uit hetzelfde onderzoek is namelijk gebleken dat Franse bulldogs een lagere kans hebben om gediagnosticeerd te worden met elf van de 43 onderzochte veelvoorkomende aandoeningen. Zo vertonen ze minder vaak ongewenst gedrag, worden ze ook minder snel kreupel en lijden er ook maar weinig aan obesitas. “Deze resultaten laten zien dat er ook verschillende gezondheidsvoordelen aan de Franse bulldog kleven,” zegt O’Neill. “Ik denk dat dit heel belangrijk is om te benoemen en het een eerlijker beeld schept van de algehele gezondheid van het ras. Het is dus niet alleen maar slecht nieuws.”

  “Stop en denk na voordat je een hond met een platte snuit koopt”

  Gematigdere kenmerken
  Toch zou het volgens O’Neill goed zijn als er een verschuiving plaatsvindt. En wel van Franse bulldogs met te extreme en afgeplatte snuiten, naar honden met veel gematigdere kenmerken. De grootste verantwoordelijkheid ligt hiervoor bij toekomstige baasjes. Want hun vraag bepaalt uiteindelijk wat voor soort hond er gefokt wordt. Daarnaast kun je natuurlijk ook voor een heel ander hondenras kiezen. “Stop en denk na voordat je een hond met een platte snuit koopt,” benadrukt O’Neill. “Er zijn meer dan 200 andere rassen om uit te kiezen. Waarom zou je niet een andere hond, zonder extreme fysieke kenmerken, een liefdevol thuis geven?”

  Wil je toch echt heel graag een Franse bulldog, let dan goed op welke hond je aanschaft. “Probeer een Franse bulldog te vinden met de meest gematigde lichaamsvorm,” adviseert O’Neill. “Deze heeft de langst mogelijke snuit en een staart die kan kwispelen. Controleer ook of de ouders getest zijn op hun ademhaling en of ze goede resultaten hebben behaald.” Want alleen zo weet je beter of je een ‘gezonde’ hond in huis haalt en of je niet over enkele jaren met torenhoge dierenartsrekeningen opgescheept zit.

  Bronmateriaal

  "“Stop and think before buying a flat-faced dog”: French Bulldog no longer a ‘typical’ dog" - The Royal Veterinary College

  Interview met an O’Neill

  Afbeelding bovenaan dit artikel: Ilona Krijgsman via Pixabay

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd