Waarom is iedereen na een biertje of vier knap?

We weten allemaal dat alcohol de manier waarop we naar anderen kijken, radicaal kan veranderen. Zo kunnen mensen waar we normaal gesproken niet op vallen spontaan een stuk aantrekkelijker worden. Maar hoe komt dat? Londense wetenschappers van de Roehampton University besloten het uit te zoeken. En wat blijkt? Het zit ‘m in de symmetrie!

Uit voorgaande onderzoeken was al gebleken dat dat mensen anderen knapper of aantrekkelijker vinden wanneer zij een symmetrisch gezicht hebben. De onderzoekers wilden kijken of een glaasje alcohol hier invloed op zou hebben. Ze bewerkten een groot aantal portretfoto’s: ze maakten gezichten symmetrisch of juist heel subtiel asymmetrisch. Vervolgens zetten ze een laptop neer in de bar van de campus. Studenten (die van te voren op basis van een blaastest waren gecategoriseerd: nuchter of dronken) mochten de portretten daar beoordelen.

Experiment
Op het scherm verschenen eerst twintig foto’s met daarop twee gezichten. Het ene gezicht was symmetrisch. Het andere niet. Vervolgens verschenen er nog eens twintig foto’s, maar dan één voor één. De proefpersonen moesten in het eerste deel van de test aangeven welke persoon ze het aantrekkelijkst vonden. In het tweede deel moesten de studenten bepalen welke gezichten symmetrisch waren.

Nuchter vs. dronken
De nuchtere studenten bleken in vergelijking met hun dronken medestudenten een grotere voorliefde voor symmetrische gezichten te hebben. Bovendien zagen de nuchtere studenten veel beter of een gezicht symmetrisch of asymmetrisch was.

Man vs. vrouw
Het meest opvallende resultaat is nog wel het verschil tussen mannen en vrouwen. Wanneer mannen iets teveel gedronken hadden waren zij in vergelijking met vrouwen die dezelfde hoeveelheid op hadden, veel beter in staat om symmetrisch gezichten te herkennen. Waarschijnlijk komt dat doordat de man iets sterker op het uiterlijk gericht is dan de vrouw.

De resultaten van dit onderzoek veranderen de manier waarop wetenschappers naar dit onderzoeksgebied kijken. Voorheen werd vaak aangenomen dat dronken mensen gewoon wat minder kieskeurig werden. Dat is dus niet het geval. Ze zien dingen gewoon wat minder helder.

Bronmateriaal

"How Alcohol Makes Ugly Attractive" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd