Waarom is de neus van rendier Rudolph rood?

rendier

Misschien heeft u het zich wel eens afgevraagd of heeft u die vraag wel eens gekregen van een kind. Dankzij de wetenschap kunnen we op die vraag nu een gefundeerd antwoord geven: het heeft alles te maken met rode bloedcellen.

Dat schrijven Nederlandse en Noorse wetenschappers in een paper in de kersteditie van het blad British Medical Journal. Kortweg komt het er op neer dat de neus van Rudolph rood is, omdat deze rijkelijk voorzien wordt van rode bloedcellen. Die rode bloedcellen beschermen de neus tegen bevriezing en houden de temperatuur van de hersenen van Rudolph stabiel.

Mensen en rendieren
De onderzoekers trekken die conclusie nadat ze de neus van rendieren vergeleken met die van mensen. De dichtheid van de bloedvaten in de neus van mensen bleek 15 mm/mm2 te zijn. De dichtheid in de neus van rendieren was zo’n 25 procent groter en daarmee is het aantal rode bloedcellen in de neus van rendieren zeer hoog.

Slijmklieren

Een andere opvallende ontdekking die de onderzoekers deden: in de neus van rendieren is ook de concentratie slijmklieren zeer hoog. Waarschijnlijk helpen deze klieren rendieren om ondanks de extreme temperaturen waar ze mee te maken krijgen, toch een optimaal ‘klimaat’ in de neus te behouden.

Microcirculatie
Blijkbaar beschikken rendieren over een uitstekende microcirculatie in hun neus, zo schrijven de onderzoekers. Onder microcirculatie verstaan we de bloedsomloop door de kleinste vaten in het lichaam. De studie geeft ons inzicht in de functies die deze microcirculatie voor de rendieren heeft. De kleine vaten zorgen dat er voldoende zuurstof door de neus gepompt wordt, dat ontstekingen worden tegengegaan en dat de temperatuur van de neus stabiel blijft. “De microcirculatie van het slijmvlies in de neuzen van rendieren is rijk aan vaten en heeft een 25 procent grotere dichtheid van dat van mensen,” stellen de onderzoekers.

De neus van rendieren blijkt echt rood wanneer we ze met behulp van een thermografische camera bekijken. Afbeelding:  Department of Arctic and Marine Biology, University of Tromsø.
De neus van rendieren blijkt echt rood wanneer we ze met behulp van een thermografische camera bekijken. Afbeelding: Department of Arctic and Marine Biology, University of Tromsø.
Echt rood
Dat de goede doorbloeding de neus van de rendieren goed warm houdt, bleek wel toen onderzoekers met behulp van een thermografische camera naar de neuzen van de rendieren keken. De neuzen bleken op deze beelden echt rood te zijn. Dat wijst erop dat ze goed warm zijn.

Dat Rudolph zo’n rode neus heeft, is dan ook vast te verklaren door de uitzonderlijke microcirculatie in zijn neus die de neus voorziet van heel veel rode bloedcellen, zo stellen de onderzoekers. Dankzij die microcirculatie blijft de neus – zelfs in de extreme temperaturen die Rudolph hoog in de lucht moet verduren – aardig stabiel.

Bronmateriaal

"Experts discover why Rudolph’s nose is red" - BMJ.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Tom May (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd