Sommige mensen kunnen geluiden ‘zien’ en kleuren ‘horen’. We noemen dat ook wel synesthesie: vermenging van zintuigen. Nieuw onderzoek kan nu wellicht helpen verklaren hoe die vermenging ontstaat.
De onderzoekers bestudeerden de mate waarin mensen met synesthesie (de vermenging van zintuigen) verschillende woorden met elkaar in verband brachten. Uit het onderzoek blijkt dat mensen met synesthesie in hun brein sterkere verbanden legden tussen aan elkaar gerelateerde woorden dan mensen die niet aan synesthesie lijden. “Voor hen (mensen met synesthesie, red.) zijn woorden als ‘dokter’ en ‘verpleegster’ veel nauwer met elkaar verbonden, terwijl ‘dokter’ en ‘tafel’ juist heel ver van elkaar verwijderd zijn. Veel verder dan in de optiek van mensen zonder synesthesie,” vertelt onderzoeker Stephanie Goodhew.
Volgens Goodhew hebben mensen met synesthesie krachtigere verbindingen tussen verschillende delen van het brein. Het gaat dan met name om het deel dat zich bezighoudt met taal en het deel dat zich bezighoudt met kleuren. Doordat die verbindingen zo sterk zijn, kan een prikkel in het ene deel van het brein activiteit in het andere deel van het brein oproepen.
“Mensen gaan dan vormen horen, dus het zien van een triangel roept een bepaald geluid of een kleur op. Of mensen associëren een bepaald geluid met een specifieke smaaksensatie. Eén persoon gaf aan dat geuren bepaalde vormen hebben. De geur van frisse lucht was bijvoorbeeld rechthoekig, koffie was wolkvormig en mensen konden rond of vierkant ruiken.”