Waarom het een goed idee is als papa de afwas doet

afwas

Vaders die meehelpen met huishoudelijke klusjes hebben vaker dochters die kiezen voor een niet-traditionele – en mogelijk beter betaalde – baan. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Een goede reden om papa de afwas te laten doen?

De onderzoekers bestudeerden 326 kinderen die tussen de zeven en dertien jaar oud waren. Ze keken naar het gezin waar het kind deel van uitmaakte en stelden vast hoe de huishoudelijke taken in het gezin verdeeld waren. Ook vroegen ze aan de kinderen en hun ouders wie in hun optiek verantwoordelijk waren voor de huidhoudelijke klusjes en de zorg voor de kinderen.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste huishoudelijke taken in de meeste huishoudens nog altijd voor rekening van de vrouw kwamen. Zowel ouders als hun kinderen bleken de zorg voor de kinderen en het huishouden bovendien sterker te associëren met vrouwen dan met mannen. Ook gaven meisjes vaker dan jonges aan dat ze wilden lijken op een volwassene die zorgde voor kinderen in plaats van op een volwassene met een carrière.

Meisjes met een vader die weinig in het huishouden deed, zagen zichzelf vaker carrière maken binnen een beroep dat voornamelijk met vrouwen geassocieerd wordt, denk aan verpleegster of juf. Dat was zelfs het geval wanneer hun vader expliciet aangaf vóór gendergelijkheid te zijn. Vaders die actiever waren in het huishouden, hadden vaker dochters die voor minder traditionele beroepen kozen. “Praten over gelijkheid is belangrijk, maar onze resultaten suggereren dat het cruciaal is dat vaders er ook naar handelen, omdat hun dochters overduidelijk toekijken,” stelt onderzoeker Alyssa Croft. “Dit onderzoek is belangrijk, want het suggereert dat het bereiken van gendergelijkheid thuis een manier is om jonge vrouwen te motiveren hun ogen te richten op carrières waar ze traditioneel gezien van werden buitengesloten.”

Bronmateriaal

"Dads Who Share the Load Bolster Daughters’ Aspirations" - Psychological Science
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Roadsidepictures (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd