Waarom hebben vrouwen een beste vriendin?

Vraag een man of hij een beste vriend heeft en hij zal antwoorden dat hij lid is van een vriendengroep. En dat terwijl vrouwen een beste vriendin hebben. Vrouwen hebben liever een exclusief een-op-een-contact met een vriendin, terwijl mannen zich beter profileren in een vriendengroep. Maar waarom eigenlijk? Amerikaanse onderzoekers zochten het tot op de bodem uit!

Wetenschappers voerden een interessant experiment uit. Mannelijke en vrouwelijke proefpersonen moesten een computerspel spelen. Des te hoger de score, des te hoger het te winnen prijzengeld. Aan het begin van een nieuwe sessie mochten de proefpersonen bepalen of ze alleen wilden spelen of dat ze samen gingen werken met een ander persoon. Als een proefpersoon besloot om alleen te spelen, dan kreeg hij of zij het volledige bedrag. Bij een samenwerking werd het prijzengeld gesplitst met een ander. Stel, proefpersoon A haalde een score van 2.000 en proefpersoon B zette een score van 4.500 neer, dan wonnen A en B allebei 3.250 euro.

Wanneer iemand niet goed was in een computerspel, dan koos hij of zij er vaker voor om samen te werken met een ander persoon. Logisch, want zo maakte deze persoon meer kans op een hogere score en dus een hogere prijs. Wanneer iemand goed was in een spel, dan koos hij of zij er vaker voor om alleen te spelen. Dit gold voor zowel mannen als vrouwen.

Alternatief spel
Daarna speelden de wetenschappers een alternatief spelletje. De deelnemers kregen te horen dat wanneer iemand besloot om alleen te spelen, dat de andere twee deelnemers dan een alliantie vormden. Als zij wonnen, dan kreeg de deelnemer helemaal niets. Ook konden deelnemers een alliantie vormen met een tweede speler, waarna een derde speler alleen overbleef.

Verrassend genoeg veranderde het patroon van vrouwen. Zij gingen meer allianties aan met anderen, zodat ze niet alleen zouden overblijven. Mannen bleven gewoon net zo spelen als voorheen en vormden niet meer allianties.

Exclusieve relatie versus vriendengroep
De wetenschappers denken dat dit het bewijs is dat vrouwen liever een exclusieve relatie met een ander persoon willen dan lid worden van een vriendengroep, zoals bij mannen vaker het geval is. “Om als vrouw een beste vriendin er op na te houden is het van belang om andere mensen figuurlijk uit de weg te ruimen”, zegt Joyce Benenson van het Emmanuel College. “Zo hoeft een vrouw zich geen zorgen te maken dat haar beste vriendin gestolen wordt door een ander.”

Als een man een conflict heeft met een andere man in een vriendengroep, dan zijn de gevolgen minder groot. “Er zijn nog genoeg anderen om hem heen, dus er ligt minder druk op de persoon”, legt Benenson uit.

Betekent dit dat vrouwen gemener zijn dan mannen? “Nee, ik denk niet dat vrouwen gemener zijn”, aldus Benenson. “Ik denk dat vrouwen exclusiever zijn. Zij hebben liever een intense relatie met iemand.”

Bronmateriaal

"Why Women Have BFFs" - LiveScience.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd