Waarom foto’s maken van je eten niet eens zo’n slecht idee is

Ten minste, als je het aan de diëtisten van de Curtin University vraagt. Zij onderzochten hoe goed mensen op de hoogte zijn van wat ze eten, en dat viel tegen.

Bijna iedereen kent wel iemand die geen hap neemt van het eten voordat er een leuk kiekje van is gemaakt. Het liefst vanaf een hoog perspectief en met een decoratief bloemetje of kaarsje erbij. Leuk voor de Instagramvolgers, minder leuk voor de tafelgenoot. Maar de gewoonte om je eten te fotograferen, levert meer op dan likes of geërgerde blikken. Onderzoekers van Curtin University ontdekten dat het de ideale manier is om het dieet van iemand te onderzoeken. De foto’s zijn namelijk een stuk accurater dan de zelfgerapporteerde hoeveelheden eten.

Dat concluderen ze nadat ze voor een voedingsonderzoek verschillende rapportagemethoden voor deelnemers vergeleken. De deelnemers moesten daarvoor op verschillende manieren aangeven wat en hoeveel ze de afgelopen 24 uur hadden gegeten. Een van die methodes was dat de deelnemers van al hun maaltijden een foto moesten maken. Deze foto’s werden vervolgens geanalyseerd door een onderzoeksdiëtist.

Bevolkingsdieet
Daaruit bleek dat mensen in de groep die foto’s maakte van hun eten, een veel nauwkeuriger overzicht hadden van hun de voedingsinname, vergeleken met deelnemers die moesten onthouden wat ze hadden gegeten. Dat is niet alleen fijn voor de deelnemers zelf, maar kan ook worden ingezet bij professionele dieetplannen en voor grootschalig onderzoek naar de eetgewoontes van een bevolking. “Nauwkeurige, betrouwbare gegevens over wat de bevolking eet, zijn van cruciaal belang om mensen te ondersteunen bij het optimaliseren van hun gezondheid”, vertelt onderzoeker Clare Whitton.

Vergeten wat ze eten
Wat mensen precies binnenkrijgen, is nu lastig te onderzoeken. Mensen vergeten namelijk nogal eens wat ze precies gegeten hebben en zwakken het zo onbewust wat af. “Dit onderzoek toont aan dat de beoordeling van het voedingspatroon wel degelijk accuraat kan zijn”, aldus Whitton. Bovendien is een foto maken voor de deelnemer of patiënt een stuk laagdrempeliger en makkelijker dan alles te onthouden of handmatig bij te houden. “Het maakt het voor mensen een stuk eenvoudiger om bij te houden wat ze consumeren als ze alleen maar foto’s hoeven te maken voor die dag”, aldus Deborah Kerr, onderzoeksleider en mede-ontwerper van de mobiele Food Record App die de onderzoekers gebruikten.

Automatisch voedingsadvies
Voor de onderzoeker of behandelaar is het juist wat extra werk. Hoewel de data vollediger is, moesten de onderzoekers de foto’s namelijk handmatig analyseren. Al kan dat proces in de toekomst een stuk makkelijker, denkt Kerr. “Vooral wanneer we de analyse van de voedingsmiddelen op de foto’s volledig gaan automatiseren. En met de vooruitgang in de AI-technologie zou dit niet eens al te lang hoeven duren.” Het team werkt daarvoor nu samen met Purdue University om kunstmatige intelligentie te gebruiken om de voedingsmiddelen op de foto’s automatisch te kunnen analyseren.

De onderzoekers hopen dat deze methode niet alleen inzicht kan geven in wat bevolkingsgroepen eten, maar ook kan helpen om mensen die gezonder willen eten nauwkeurig voedingsadvies te geven.

Naar eten kijken
Niet alleen foto’s maken is goed voor je dieet, ook naar foto’s kijken kan wonderen doen. Dat ontdekten wetenschappers toen ze proefpersonen dertig keer naar een foto met M&M’s lieten kijken en deze mensen vervolgens vroegen om zich in te beelden dat ze het voedsel in de foto opaten. Wat bleek? Dat kan op zichzelf al genoeg zijn om je een voller gevoel te geven. Dat komt doordat denken aan voedsel nuttigen en dat daadwerkelijk doen in het brein dezelfde hersengebieden stimuleert. Toch zal een enkele gedachte aan eten je honger niet stillen. Het onderzoek concludeerde dat het verzadigende effect pas na dertig herhalingen wordt bereikt. 

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd