Waarom Earth Day 2013 onze planeet niet redden kan

aarde

Het is vandaag Earth Day, oftewel de Dag van de Aarde. Bedoeld om eens na te denken over uw consumptiegedrag, u schuldig te gaan voelen en vervolgens uw consumptiegedrag te veranderen. Want: een betere wereld begint bij uzelf!

Als u tegenwoordig geen eigen dag heeft, telt u niet mee. Zo vierden we vorige week nog secretaressedag. Was het begin april nog stiefmoederdag en had u dit weekend wellicht nog een kater van zaterdag 20 april: de dag van de filosofie. Bijna elke dag is wel een dag van… Een dag waarop we ergens stil bij moeten staan, een dag waarop we ons ergens bewust van moeten worden.

Een eigen dag
En natuurlijk heeft ook onze aarde een eigen dag. En wel vandaag. We moeten ons bewust worden van onze planeet en vooral van datgene wat we met onze planeet doen. Het is een nobel streven. Even een stapje terug doen, kritisch kijken naar wat we met onze planeet doen en vervolgens dat stukje zelfreflectie om gaan zetten in daden. Korter douchen. Bomen planten. De verwarming een halve graad lager. Dat soort dingen.

Geen overbodige luxe
Laten we één ding voorop stellen: dit soort veranderingen in gedrag zijn geen overbodige luxe. We putten de planeet uit, veranderen het klimaat, vervuilen de boel en ga zo maar door. Het is goed om ons daarvan bewust te worden en ons vervolgens in te spannen en het anders te doen. Grote vraag is echter of Earth Day en alle activiteiten die eromheen georganiseerd worden, daadwerkelijk leiden tot bewustwording, laat staan tot een broodnodige verandering in ons gedrag. Columniste Eva Mulderberg had er een hard hoofd in toen ze schreef over Earth Hour, het kleine broertje van Earth Day en haar kritiek lijkt ook moeiteloos van toepassing op Earth Day: goedbedoeld, maar zinloos.

Want bewustwording kost tijd. Geen uur. Geen dag. Geen week. Maar misschien wel jaren. En die zijn ons helaas niet gegund. Morgen is het namelijk alweer de Dag van het Boek en de Auteursrechten. En woensdag hebben we het helemaal druk. We vieren dan de Dag tegen Proefdieren, de Dag van de Geleidehond en de Dag van de Geesteswetenschappen. Om donderdag maar liefst bij vier totaal verschillende kwesties stil te staan. Het is dan namelijk Malariadag, Overnamedag, Dag van de Stadslandbouw en Girlsday. Earth Day is maar één klein stipje op een overvolle kalender, net zoals onze planeet maar een heel klein puntje in de agenda van de wereldleiders is. En dat blijft zo, jaar in jaar uit. Maar misschien zijn we te sceptisch. Misschien maakt Earth Day 2013 het verschil. Misschien wordt dinsdag 23 april voortaan naast de Dag van het Boek en de Auteursrechten wel de Dag Nadat Het Allemaal Beter Werd: een dag om ons ervan bewust te worden dat we in 2013 de wereld redden. Laten we het hopen.

Bronmateriaal

"It's Earth Day" - Earthday.org
"Overzicht april" - Fijnedagvan.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd