Waarom duurde het zo lang voor men durfde te stellen dat roken longkanker veroorzaakt?

En waarom was er zoveel controverse over de vraag of de mens klimaatverandering veroorzaakt? Kortom: waarom is het zo moeilijk om oorzaak en gevolg vast te stellen?

Volgens Judea Pearl (legendarische computerwetenschapper en grondlegger van de Bayesiaanse netwerken) komt dit doordat de wetenschap een cruciale denkfout maakte: we hadden geen manier om causale verbanden aan te tonen en durfden het daarom alleen over correlatie te hebben. Tijdens zijn werk aan kunstmatige intelligentie ontwikkelde Pearl een methode voor omgaan met onzekerheid. Het bleek het startpunt van een causale revolutie in de wetenschap (en het einde van de mantra ‘correlatie is geen causatie’).

In Het boek waarom doet Pearl met wetenschapsjournalist Dana Mackenzie voor het eerst uit de doeken hoe zijn causale redenatie werkt. Deze stelt ons in staat om de wereld om ons heen te onderzoeken in termen van oorzaak en gevolg (‘waarom?’) én om te begrijpen wat onze mogelijkheden zijn (‘wat als?’). Dit revolutionaire boek is daarmee de sleutel tot de essentie van kunstmatige intelligentie en ons menselijke denken.

Nieuwsgierig geworden? Dan hebben we goed nieuws voor je! Als je nu Scientias HERO wordt, valt dit ebook namelijk volgende week al in je mailbox! Dat betekent dat je het overal mee naartoe kunt nemen en je deze zomer in de trein, op het strand of gewoon lekker in de achtertuin kunt lezen.

Wat is een Scientias HERO?
Scientias HERO’s zijn trouwe lezers die Scientias.nl een warm hart toedragen én met een kleine financiële ondersteuning helpen om in stand te houden.

Wat betekent dat?
Als HERO betaal je eenmalig 25 euro. Deze financiële bijdrage gebruiken we om de site draaiende te houden, en zowel technisch als redactioneel naar een hoger plan te tillen. Zo hebben we dankzij onze HERO’s onlangs een nieuwe lay-out en progressive web app kunnen lanceren.

Meer weten?
Bezoek dan onze HERO-pagina. Hier kun je je ook direct als HERO aanmelden. Alvast bedankt!

Bronmateriaal

Afbeelding bovenaan dit artikel: qimono / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd