Waarom dragen chimpansees geen rokjes?

chimpansee

Chimpansees praten niet, dragen geen kleding en hebben ook geen rituelen of gebruiken. Waarom doen mensen dat wel? Onderzoekers beweren dat dit komt omdat chimpansees niet gemotiveerd zijn om van elkaar te leren.

De Nederlandse onderzoeker Edwin van Leeuwen en zijn collega’s voerden een experiment uit met 23 kinderen en 14 chimpansees. De wetenschappers plaatsten drie omgekeerde bakjes op tafel. Onder één van deze bakjes lag een beloning, bijvoorbeeld een knuffel of een lekkere snack. Iedere chimpansee of kind mocht maar één bakje omdraaien. Het is een bekende truc, die in de volksmond ‘balletje-balletje’ wordt genoemd.

Uit het experiment blijkt dat chimpansees willekeurig bakjes omdraaien. Kinderen doen dit niet. Een kind let goed op zijn omgeving en onthoudt waar andere kinderen een beloning verdienen. Stel, het eerste kind draait het derde bakje om en verdient een knuffel, dan is de kans groot dat het tweede kind ook het derde bakje probeert om te draaien.

Minder leergierig
Van Leeuwen beweert dat chimpansees minder gemotiveerd zijn om sociale informatie op te vangen. Ze willen niet van elkaar leren. Dit verklaart waarom chimpansees geen eigen cultuur hebben ontwikkeld, ondanks dat deze dieren redelijk intelligent zijn.

Paper
Benieuwd naar het paper? Het onderzoek van Van Leeuwen staat deze maand in het wetenschappelijke journaal Biology Letters.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd