Veel last hebben we er deze wisselvallige zomer nog niet van gehad: zonnebrand. Maar u kunt zich vast nog wel herinneren hoe pijnlijk dat kan zijn. En nu is eindelijk duidelijk waar die pijn vandaan komt.
De onderzoekers bestudeerden de cellen van muizen en van mensen. Zo ontdekten ze dat ultraviolet B-licht ervoor zorgt dat de RNA-moleculen van de huidcellen beschadigd raken. Gezonde cellen in de omgeving reageren daarop. Dat proces resulteert in een ontstekingsreactie die maar één doel heeft: de beschadigde cellen verwijderen. En dat proces is wat wij ervaren als pijnlijke verbranding door de zon. Dat meldt het blad Nature Medicine.
Genezing
“De ontstekingsreactie is belangrijk om het proces van genezing na de dood van cellen op gang te brengen,” legt onderzoeker Richard L. Gallo uit. “We geloven dat de ontstekingsreactie ook cellen met beschadigingen aan de genen opruimen nog voordat deze uit kunnen groeien tot kanker. Natuurlijk is dat proces niet perfect en bij meer blootstelling aan UV is er een grotere kans dat cellen uitgroeien tot kanker.”
Psoriasis
Nu bekend is wat er precies gebeurt wanneer we verbranden, kunnen onderzoekers zonnebrand mogelijk de wereld uit helpen. Maar het onderzoek heeft meer implicaties. “Ziekten als psoriasis worden behandeld met UV-licht, maar een bijwerking is dat deze behandeling de kans op huidkanker vergroot. Onze ontdekking suggereert dat er een manier is om de voordelige effecten van UV-therapie te benutten zonder dat patiënten aan gevaarlijk UV-licht worden blootgesteld.” Ook mensen die zeer gevoelig zijn voor UV-licht kunnen bij het onderzoek gebaat zijn. “Patiënten met lupus bijvoorbeeld. We zoeken nu uit of we ze kunnen helpen door het proces dat we hebben ontdekt te blokkeren.”
Hoewel het onderzoek heel wat vragen beantwoordt, blijven er ook nog wel wat vraagtekens over. Zo blijft onduidelijk hoe geslacht, pigment en uw eigen DNA invloed uitoefenen op verbranding door de zon en processen die daarna in gang worden gezet. “Genen houden nauw verband met de vaardigheid om UV-beschadiging te bestrijden en huidkanker te ontwikkelen. We weten uit ons onderzoek met muizen dat bepaalde genen veranderen hoe de muizen verbranden. Mensen hebben soortgelijke genen, maar het is niet bekend of mensen in deze genen mutaties hebben die hun reactie op de zon aantasten.”