Recensie: Waarom cola duurder is dan melk (****)

waarom-colaIn ‘Waarom cola duurder is dan melk‘ beantwoordt filosoof Bas Haring vragen over de economie. Haring weet uitstekend de vertaalslag te maken en biedt duidelijke antwoorden op vragen als ‘Wat is nu eigenlijk rente?’, ‘Heeft alles van waarde een prijs?’, ‘Wat gebeurt er als iedereen een miljoen krijgt?’ en natuurlijk ‘Waarom is cola duurder dan melk?’

Voor wie (recentelijk) economie heeft gehad op de middelbare school, zijn sommige hoofdstukken een beetje langdradig. Om terug te komen op de titel van het boek: dit had uitgelegd kunnen worden in een paar zinnen. De reden dat cola duurder is dan melk is een kwestie van vraag & aanbod. Consumenten zijn bereid om een hogere prijs voor cola te betalen. Haring reserveert tien pagina’s voor het antwoord op de vraag.

Het gevolg is dat het een uitstekend, duidelijk boek is voor lezers die meer willen weten over de economie. Toch zullen sommigen bepaalde hoofdstukken skippen of scannend lezen. Het boek biedt sowieso een arsenaal aan anekdotes voor op verjaardagen. Voorbeeld:
Je wil maximaal duizend euro uitgeven aan de reparatie van je auto. De monteur zegt dat het onderhoud 500 euro gaat kosten. Je gaat akkoord. Een dag later haal je jouw auto op, maar dan hoor je dat er verborgen gebreken zijn gevonden. Je ontvangt een extra rekening van 1.500 euro. Betaal je de extra rekening of laat je jouw auto staan?

Bas Haring geeft op dit soort vraagstukken een economisch verstandig antwoord. In het geval hierboven moet je de auto lekker laten staan, ook al heeft het 500 euro gekost. Je moet het verleden laten voor wat het is en opnieuw de vraag stellen: Heb ik 1500 euro over voor de reparatie? Niet dus.

De zomer is in aantocht. Is dit een boek voor op het strand? Jazeker, maar dan wel even een paar hoofdstukken lezen en dan even ter verfrissing een duik in het water nemen.

Beoordeling: **** (4/5)

Koop ‘Waarom cola duurder is dan melk‘ bij Bol.com of bekijk meer populair-wetenschappelijke boeken op Scientias.nl.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd