Waarom blijven sommige liedjes in je hoofd zitten?

Die vervelende oorwurmen, je kent ze vast wel. Van “beep beep’m beep beep yeah” in Drive My Car van The Beatles tot Shut Up And Dance With Me van Walk The Moon en van de instrumentale intro van White Stripes’ Seven Nation Army tot de vrolijke carnavalsmuziek in de welbekende attractie van De Efteling. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Dr Kelly Jakubowski van de Durham Universiteit heeft een grootschalig onderzoek gedaan waarom je altijd wakker wordt met hetzelfde wijsje. Ze ondervroeg in de periode van 2010 tot 2013 3.000 mensen over hun oorwurmen. “We kunnen nu zelfs tot op zekere hoogte voorspellen of een liedje in je hoofd blijft zitten”, zegt Jakubowski. “Dit doen we op basis van de melodische structuur van een nummer. Wellicht helpt dit liedjesschrijvers om te gekke nummers te schrijven die maandenlang in ons hoofd blijven zitten.”

Grootste oorwurmen

De grootste oorwurmen volgens de 3.000 ondervraagden:
1. Bad Romance – Lady Gaga
2. Can’t Get You Out Of My Head – Kylie Minogue
3. Don’t Stop Believing – Journey
4. Somebody That I Used To Know – Gotye
5. Moves Like Jagger – Maroon 5
6. California Gurls – Katy Perry
7. Bohemian Rhapsody – Queen
8. Alejandro – Lady Gaga
9. Poker Face – Lady Gaga

Twinkel twinkel kleine ster
Een voorbeeld van een muzikale oorwurm is het kinderliedje Twinkel twinkel kleine ster. Dit heeft te maken met de structuur van de eerste twee zinnen. In de eerste zin – ‘Twinkel twinkel kleine ster’ – gaat de melodie omhoog, terwijl in de tweede zin de melodie juist naar beneden gaat. Hierdoor is het liedje gemakkelijk te onthouden voor kinderen. De openingsriff van Moves Like Jagger van Maroon 5 past dezelfde truc toe.

De kracht van herhaling
Andere ingrediënten zijn onverwachte pauzes en noten die vaker worden herhaald dan in een gemiddeld popliedje. Luister eens goed naar het nummer My Sharona van The Knack. De zanger herhaalt het woordje “my” regelmatig op dezelfde toonhoogte, waardoor “my, my, my, my, my Sharona” in je hoofd blijft zitten.

Vaak luisteren
Daarnaast is het een kwestie van vaak luisteren. Muziekliefhebbers hebben meer muzikale oorwurmen in hun hoofd, omdat ze veel en vaak naar muziek luisteren. Des te vaker je een bepaald liedje luistert, des te groter de kans dat je het liedje onthoudt en niet meer vergeet. “Can’t Get You Out Of My Head” is niet voor niets in jouw neuronen gebrand.

Oplossing
Is er een manier om een liedje te vergeten? Ja. Luister naar het liedje. Veel mensen melden dat de ‘mentale’ naald dan niet meer in de groef blijft hangen. Of zoek afleiding door een ander plaatje op te zetten. De laatste oplossing: laat het gaan. Een oorwurm verdwijnt vanzelf weer als je er niet te vaak aan denkt. Verwijder de tune wel uit jouw Spotify-afspeellijst, want voor je het weet hoor je ‘m weer, met alle gevolgen van dien.

Bronmateriaal

"Why some songs get stuck in your head" - Universiteit van Durham

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd