Waarom Aziatisch voedsel anders smaakt dan westerse gerechten

Een Aziatische maaltijd smaakt vaak heel anders dan een standaard hoofdgerecht in een Nederlands restaurant. Hoe komt dat? Wetenschappers van de universiteit van Boston hebben de ingrediënten van Aziatische en westerse gerechten geanalyseerd. En de uitkomst is verrassend!

De wetenschappers onderzochten 56.498 recepten met 381 verschillende ingrediënten. In Europa en Noord-Amerika is het gebruikelijk om ingrediënten met dezelfde smaaksamenstelling bij elkaar te doen. Daarom smaakt het eten vaak vertrouwd. In de Oost-Aziatische keuken gebeurt het omgekeerde. Aziatische koks bundelen ingrediënten die juist niet bij elkaar passen. Een voorbeeld is een garnaal met citroen. Deze twee ingrediënten delen slechts negen stofjes, terwijl bijvoorbeeld koffie en biefstuk 102 stofjes delen. Daarom vindt u de eerste combinatie in de Aziatische keuken en de tweede combinatie in de westerse keuken.

Schema
De Amerikaanse wetenschappers hebben een schematisch overzicht gemaakt van de verschillende ingrediënten. De kleur geeft aan tot welke groep een ingrediënt behoort. Twee ingrediënten zijn met elkaar verbonden als ze een x aantal smaaksamenstellingen delen. Des te dikker de lijn, des te meer overeenkomsten er zijn.

Noord-Amerikaanse keuken
In Noord-Amerika worden vaak ingrediënten als melk, boter, vanille, ei, rietsuiker en tarwe gebruikt. Als we gaan kijken naar deze ingrediënten, dan zien we dat boter en vanille veel eigenschappen delen. Ook boter en melk zijn vrij gelijk. En wat te denken van ei en melk?

Aziatische keuken
In Azië zijn deze smaakverbanden moeilijker te leggen. Lente-ui en knoflook, sesamolie en knoflook, lente-ui en cayennepeper, sojasaus en sesamolie: vertrouwde combinaties in de Aziatische keuken, maar weinig tot geen overlappende eigenschappen.

Wist u dat…

Bonobo’s met elkaar bespreken hoe goed voedsel is? Het bewijst dat de dieren ongelofelijk intelligent zijn.

Andere keukens
Verrassend genoeg delen de Zuid-Europese, Latijns-Amerikaanse en Oost-Aziatische keukens veel ingrediënten. In deze drie keukens vormt knoflook een belangrijk ingrediënt. In Zuid-Amerika en Latijns-Amerika worden ui en tomaat gebruikt. Uniek ingrediënt in de Latijns-Amerikaanse keuken is mais. In de Zuid-Europese keuken wordt veel parmezaanse kaas, macaroni, olijfolie en basilicum gebruikt.

De Noord-Amerikaanse keuken en de West-Europese keuken delen veel ingrediënten. Uniek aan de West-Europese keuken is het gebruik van room en tijm. In West-Europa wordt minder rietsuiker gebruikt dan in Noord-Amerika.

Nieuwe combinaties?
Dit onderzoek kan ervoor zorgen dat er interessante nieuwe combinaties worden bedacht. Wellicht zorgt het ervoor dat westerse koks meer risico’s durven te nemen door gewaagde ingrediënten bij elkaar te stoppen. Of wellicht zien Aziatische koks in dat smaakoverlappingen geen verkeerd idee zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd