Waarom aten de eerste kannibalen elkaar op?

Dat is vrij simpel: omdat ze iets anders wilden! Tot die conclusie komen wetenschappers nadat ze de restanten van ongeveer één miljoen jaar oude kannibalen analyseerden. Volgens de onderzoekers aten de mensen elkaar niet omdat er geen ander vlees voorhanden was, maar was het mensenvlees een aanvulling op hun dieet.

Er wordt al lang gespeculeerd en nagedacht over de redenen die een kannibaal heeft om een ander mens op te eten. Het kan een ritueel zijn. Of omdat de mens uitgehongerd is en geen ander voedsel heeft. Beide redenen golden in ieder geval niet voor deze oude kannibalen, zo concluderen de onderzoekers.

Maximaal
Ze bestudeerden de homo antecessor, een mensensoort die ongeveer één miljoen jaar geleden in Europa woonde. De kannibalen leken de mens net zo te slachten en te bereiden als ze andere dieren deden. Ook blijkt dat de kannibalen de maximale voedingswaarde uit het lichaam probeerden te halen: zowel het vlees als beenmerg werd genuttigd.

Dieren
Zodra de mens geslacht was, werden de restanten weggegooid. En tussen die botten vonden de onderzoekers ook de botten van beren, wolven, vossen, mammoeten en lynxen. Er was dus genoeg ander vlees voor handen, maar toch ging ook de mens in de kookpot. “Deze gegevens wijzen erop dat zij (de homo antecessor, red.) gastronomische kannibalen waren,” meent onderzoeker Eudald Carbonell.

De mensen die het slachtoffer werden van deze kannibalen waren van verschillende leeftijden: van jonge kinderen tot adolescenten. De jachtmethodes en slacht wijst erop dat de homo antecessor in een hechte groep leefde en in teamverband op jacht ging. In de competitie om voeding zouden verschillende groepen mensen in botsing zijn gekomen. Wellicht at de homo antecessor dan ook zijn vijanden op.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd