Waarom agenten een cameravest moeten dragen

agent

Sommige agenten dragen nu een kogelvrij vest, maar het is wellicht beter om een cameravest te dragen. Voor het eerst is wetenschappelijk aangetoond dat agenten die een camera dragen minder vaak te maken krijgen met fysiek geweld. Dit beweren onderzoekers van de universiteit van Cambridge.

Twaalf maanden lang werden politieagenten in Rialto in de Amerikaanse staat Californië verplicht om een camera te dragen. Een jaar lang werd alles in beeld en geluid vastgelegd. Opvallend genoeg kregen de agenten te maken met 59% minder geweldsconflicten. Ook werden er 87% minder aanklachten ingediend tegen agenten.

Maar waarom eigenlijk? De onderzoekers beweren dat criminelen door de camera’s zelfbewuster worden. Ze weten dat ze worden opgenomen en daarnaast zijn ze bewust van het feit dat de beelden gebruikt kunnen worden in de rechtbank.

Moord
In de Verenigde Staten worden de resultaten hartelijk ontvangen. President Obama wil de komende jaren 75 miljoen dollar uitgeven om agenten met camera’s uit te rusten. Wel is het op dit moment een gevoelig onderwerp in de VS, omdat onlangs een 43-jarige man door een agent is vermoord. Er zijn camerabeelden van deze moord, maar toch is de agent in kwestie vrijgesproken.

Andere hulpverleners
Overigens kan de technologie niet alleen door agenten, maar ook door andere hulpverleners gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan brandweermannen of ambulancepersoneel. Hulpverleners krijgen in Nederland en België steeds vaker te maken met geweld, waardoor zij hun werk niet kunnen uitvoeren. Wanneer ieder conflict wordt gefilmd, is de kans groter dat verhitte types van ‘onze’ hulpverleners afblijven.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd