Waar waren de wegen voor op Paaseiland?

Een nieuwe ontdekking op Paaseiland stuurt archeologen terug naar de tekentafel. Wetenschappers dachten altijd dat de beroemde beelden verplaatst werden over een netwerk van 800 jaar oude wegen. Het is echter de vraag of de wegen hiervoor zijn aangelegd.

Volgens wetenschappers van twee Engelse universiteiten is het wegennetwerk op het eiland bedoeld voor ceremonies, niet om de figuren te transporteren.

Sinds de Noorse avonturier Thor Heyerdahl in 1958 zijn theorie publiceerde over de verplaatsing van de beelden, onderzoeken archeologen hoe de Rapu Nui het voor elkaar kregen om de Maoi-beelden te verhuizen van de steengroeve naar de uiteindelijke standplaats. Volgens Heyerdahl waren de beelden langs de wegen achtergelaten door de Polynesiërs, die ze verplaatsten over het wegennetwerk.

De Engelse wetenschappers denken dat de beelden van het platform zijn gevallen en dat ze daarom langs de weg liggen. Zij hebben drie aanwijzingen gevonden, waarom de weg vooral voor ceremonies werd gebruikt. De wegen op Paaseiland leiden allemaal naar de Rano Raraku vulkaan, de toegang tot de onderwereld en het mythische land Hawaiki. Deze vulkaan was voor de Rapa Nui een heilige plaats.

Daarnaast zijn de wegen op Hawai hol. Hierdoor is het moeilijker om er beelden overheen te rollen. Tenslotte staan de beelden langs de weg zo opgesteld, dat ze de wandelaars in de richting van de Rano Raraku vulkaan begroeten. Niet de andere kant op.

Het is nog steeds mogelijk dat de wegen op Paaseiland ook gebruikt werden voor de verplaatsing van beelden. Echter zijn er daarvoor tot nu toe nog geen duidelijke aanwijzingen gevonden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd