Waar rook is, is…drinkwater

Wie wel eens langs de grotere industrieterreinen rijdt, zal zich vast wel verbaasd hebben over de gigantische hoeveelheden rook die hier uit de schoorstenen komen zetten. Vervuiling ten voeten uit. Maar wat als we die rook nu eens voor iets goeds konden gebruiken? Bijvoorbeeld door er drinkwater uit te halen? Het is een veelbelovend idee dat snel werkelijkheid kan worden.

Enkele Nederlandse energiebedrijven, de universiteit van Twente en KEMA – een energiekennisbedrijf – doen al zo’n tien jaar onderzoek naar het idee om drinkwater uit rook te halen. En dat resulteert nu in zulke goede gasscheidingsmembranen dat het idee nu werkelijkheid wordt.

WIST U DAT…

Veertig procent
Met de membranen is ongeveer veertig procent van het water dat in rook zit op te vangen. Dat is meer dan de wetenschappers durfden hopen. Het is zelfs zoveel dat industrieën die nu veel water gebruiken (bijvoorbeeld om stoom op te wekken) met de techniek waterproducent kunnen worden. Een voorbeeld: een energiecentrale van 400 megawatt kan uit de rook bijna twee keer zoveel water halen als deze voor de stoomopwekking nodig heeft. Dat betekent dat het bedrijf zelfs water overhoudt. Vaak is dat genoeg om zo’n 3500 westerse gezinnen van water te voorzien. In Afrika gebruiken mensen gemiddeld veel minder water en zouden zo’n 9000 gezinnen van het water kunnen leven.

Vervolgonderzoek
Ook de Europese Unie ziet veel in het project en heeft opdracht gegeven tot een vervolgonderzoek. Hoewel het idee natuurlijk prachtig is voor westerse landen, hebben juist Afrikaanse landen vanwege de droogte veel baat bij de techniek. Vandaar dat ook zij bij dit vervolgonderzoek betrokken worden.

Op dit moment wordt de techniek getest in onder meer Nederlandse papierfabrieken en bij een Tunesische geothermische bron. Die experimenten moeten leiden tot een technologie die op grote schaal kan worden ingevoerd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd