Waar komt die deurkruk op Mars vandaan?

  deurkruk

  Op een foto die Marsrover Curiosity recentelijk maakte, troffen onderzoekers iets opvallends aan. Een glimmend object dat nog het meeste weghad van een deurkruk. Wat is het? En hoe komt het daar?

  U ziet het object op de foto hieronder. Het is een glimmend, uitstekend voorwerp dat sommige onderzoekers deed denken aan een deurkruk.

  Deurkruk op Mars. Foto:
  Deurkruk op Mars. Foto: NASA / JPL-Caltech / Malin Space Science Systems.

  Wind
  Onderzoeker Ronald Sletten bestudeerde het voorwerp en komt met een heldere verklaring. Het is een kunstwerkje, gebeeldhouwd door de wind. De rotsen onder het object zijn waarschijnlijk zachter en eroderen gemakkelijker dan het uitstekende object. Het object dat uitsteekt, is beter bestand tegen erosie door de wind en beschermt het materiaal dat er direct onder ligt, tegen erosie.

  Glimmen
  Dat het uitstekende deel harder is en beter bestand tegen erosie wordt onderschreven door het feit dat het glimt. Harde rotsen worden door de wind als het ware gepolijst, waardoor ze glad worden en gaan glimmen.

  Ook op aarde kan een dergelijk proces optreden. Zo zijn er op onze planeet tal van verschillende kunstwerkjes van de hand van erosie terug te vinden.

  Bronmateriaal

  "Mars Rock Takes Unusual Form" - NASA.gov
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / Malin Space Science Systems.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd