Waar komt de mysterieuze Arecibo-radioflits vandaan?

radiotelescoop

Astronomen hebben een mysterieus signaal opgepikt met de Arecibo-radiotelescoop in Puerto Rico. Het gaat om een snelle radioflits, die slechts een fractie van een seconde duurde. Wetenschappers hebben al meer van dit soort flitsen ontdekt, maar weten nog niet de herkomst ervan.

Heb je dit artikel aangeklikt om spannende verhalen te lezen over aliens? Helaas is het iets minder spannend. De radioflitsen zijn geen boodschappen van buitenaards leven, maar zijn mogelijk afkomstig van exotische objecten. Denk bijvoorbeeld aan samensmeltende neutronensterren of verdampende zwarte gaten.

“Er wordt een gigantische hoeveelheid energie in een enorm korte puls uitgezonden”, vertelt wetenschapper Jason Hessels over het paper dat deze week in The Astrophysical Journal verschijnt. De flitsen duren slechts een paar duizendste van een seconde, maar op dit moment is de oorsprong onbekend. “Dus dat gaan we nu uitzoeken. Als de flitsen inderdaad een kosmische oorsprong hebben, zou dat enorm opwindend zijn.”

De radioflits FRB 121102 is op 2 november 2012 opgevangen. De flits kwam uit de richting van de cirkel.
De radioflits FRB 121102 is op 2 november 2012 opgevangen. De flits kwam uit de richting van de cirkel.

10.000 flitsen per dag
Wetenschappers verwachten dat er per dag 10.000 flitsen aan de hemel voorkomen. Daarvan vangen we nu een heel klein deel op, omdat er niet genoeg radiotelescopen zijn om alle kosmische oorden 24/7 te monitoren. Het opvangen van een snelle radioflits is op dit moment puur toeval, omdat een radiotelescoop naar de flits gericht is.

Prioriteit
De zoektocht naar deze radioflitsen heeft wel een prioriteit bij astronomen. “We gaan nu met de Nederlandse radiotelescopen LOFAR en Westerbork/Apertif brede stroken van de sterrenhemel afspeuren om meer van dit soort snelle radioflitsen te vinden”, onthult onderzoeker Joeri van Leeuwen, die ook meewerkte aan het onderzoek.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd