Waar haalt een embryo in de eerste weken zijn voeding vandaan?

embryo1

Na elf weken zwangerschap is een embryo in staat om zijn voedingsstoffen via het bloed van de moeder tot zich te nemen. Wetenschappers hebben nu ontdekt hoe het embryo in de weken daarvoor precies aan zijn voedsel komt.

“Een net gecreëerde embryo kan de kracht van het bloed van de moeder niet overleven,” vertelt onderzoeker Carolyn Jones. En dus krijgt het embryo in de eerste weken van zijn leven zijn voedsel op een andere manier. “Hoewel we al enige tijd weten dat afscheidingen van de baarmoeder de kleine embryo voeden, was het mechanisme waardoor de voedingsstoffen de cellen van de moeder verlaten en aan de placenta geleverd worden, ons onbekend.”

Kliercellen
Jones en haar collega’s hebben ontdekt dat kliercellen in de baarmoederwand glucose opslaan in de vorm van glycogeen. Glycogeen wordt vervolgens samen met glycoproteïnen aan de placenta geleverd. De voedingsstoffen geven het embryo energie en worden omgezet in aminozuren: de bouwstenen voor de verdere groei van het embryo. Zodra er na elf weken een connectie is gelegd tussen de bloedsomloop van de moeder en de placenta worden deze kliercellen minder actief.

Het begint al voor de zwangerschap
“De ontdekking van dit mechanisme is een enorme stap vooruit als het gaat om ons begrip van hoe voedingsstoffen van de moeder bij het kind in de baarmoeder terechtkomen,” stelt Jones. Het onderzoek toont bovendien aan dat het heel belangrijk is om tijdens de eerste elf weken van de zwangerschap gezond te eten. Sterker nog: eigenlijk moet de moeder dat al ruim voor de zwangerschap begint, doen. De voedingsstoffen worden namelijk al voor de zwangerschap begint in de kliercellen opgeslagen.

Het onderzoek verduidelijkt ook eerdere onderzoeksresultaten. Bijvoorbeeld de resultaten van een studie die eerder werd uitgevoerd onder Nederlandse vrouwen die ten tijde van de hongersnood aan het einde van de Tweede Wereldoorlog minder dan drie maanden zwanger waren. Uit dat onderzoek bleek dat de kinderen van deze vrouwen vatbaarder waren voor diabetes, hart- en vaatziekten, overgewicht en andere gezondheidsproblemen dan de kinderen die verwekt en geboren werden in tijden van welvaart. “Het onderzoek toont aan dat de wijze waarop voedingsstoffen in dit stadium van de ontwikkeling geleverd worden, heel anders is en dat een goede voorraad energie in de kliercellen van belang is voor een gezonde embryo,” concludeert onderzoeker John Aplin.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd