Waar gaat u de Venusovergang bewonderen?

Nog 12 dagen en dan is het zover: uw (hoogstwaarschijnlijk) enige kans om een Venusovergang mee te maken, dient zich aan. Mis het dus niet!

De Venusovergang vindt plaats op de ochtend van 6 juni, direct na zonsopkomst. Venus beweegt dan voor de zon langs en daardoor zien we op de zon een zwarte stip. Een unieke gebeurtenis. De eerstvolgende Venusovergang staat namelijk pas gepland voor het jaar 2117. De meesten van ons zullen dat dan ook niet meer meemaken. Een goede reden om woensdagochtend op tijd op te staan en de Venusovergang te bewonderen!

Livestream
De Venusovergang start rond 3.58 uur, maar daar zien wij in Nederland natuurlijk niets van. Gelukkig kunnen de liefhebbers online zien wat mensen aan de andere kant van de wereld zien. Dankzij diverse online livestreams hoeft u namelijk niets van de overgang te missen. Zo zendt het Keck Observatory hier bijvoorbeeld een livestream uit.

WIST U DAT…

…de Hubble-telescoop de Venusovergang ook gaat bestuderen? Maar omdat de telescoop niet in de zon kan kijken, doet deze dat door naar de maan te turen.

In Nederland
Na zonsopkomst kunnen we (bij helder weer!) ook in Nederland nog van de Venusovergang genieten. Om 6:37:55 uur is bijvoorbeeld te zien hoe de schaduw van Venus de buitenrand van de zon raakt. En om 6:54:55 uur heeft de schaduw van Venus voor het laatst contact met de zon. U kunt de Venusovergang natuurlijk vanuit uw tuintje bekijken, maar er zijn meer mogelijkheden. Diverse sterrenwachten en instituten openen hun deuren (soms zelfs met ontbijt) om u het beste zicht op de Venusovergang te bieden. U kunt er bovendien vaak gebruik maken van de telescopen en eclipsbrilletjes. Een compleet overzicht van sterrenwachten en instituten die hun deuren op 6 juni openen, vindt u hier.

Bedrijf de wetenschap
Tijdens de Venusovergang kunt u ook een steentje bijdragen aan de wetenschap. Met behulp van een app kunt u wetenschappers namelijk helpen om de afstand tussen de zon en de aarde te meten. Het enige wat u moet doen, is de app downloaden en even op het scherm tikken wanneer de overgang begint en wanneer deze eindigt. U kunt er hier meer over lezen.

Wilt u de Venusovergang kijken? Doe dat dan wel veilig. Staar nooit zonder oogbescherming in de zon. En let op: een zonnebril beschermt de ogen niet voldoende. Dat betekent dat u altijd een eclipsbrilletje moet gebruiken om de overgang te bewonderen.

Bronmateriaal

"Agenda Venusovergang" - Dekoepel.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Gestrgangleri (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd