Waar gaat de klimaatverandering het hardst toeslaan?

  Een Brits bedrijf heeft de gegevens van veertig wetenschappelijke studies naar klimaatverandering geanalyseerd en omgetoverd tot een risico-index. Daaruit blijkt dat Scandinavië, Ierland en IJsland er het beste vanaf komen, terwijl Azië het hardst wordt getroffen: maar liefst tien van de zestien meest kwetsbare gebieden liggen in dat werelddeel.

  Naast de wetenschappelijke studies keken de ontwikkelaars van de index ook naar bevolkingsdichtheid, armoede, afhankelijkheid van de landbouw, de infrastructuur en de overheid van landen. Daar rolt Bangladesh als kwetsbaarste land uit. Het land telt veel inwoners, kent veel armoede en loopt het risico om te overstromen.

  Afrika
  India staat op de tweede plaats, omdat het meer dan een miljard inwoners heeft. Andere Aziatische landen die gevaar lopen zijn Nepal, de Filipijnen, Birma, Afghanistan, Pakistan en Cambodja. Ook in Afrika zijn de risico’s groot. Onder meer Madagaskar, Mozambique, Zimbabwe, Ethiopië en Malawi dreigen het slachtoffer te worden van klimaatverandering.

  Klimaattop
  De resultaten zullen ongetwijfeld meegenomen worden naar de klimaattop in Cancún, Mexico. Deze top start in december en moet een nieuw klimaatakkoord opleveren.

  U kunt de index – in de vorm van een kaart – hier bekijken.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd