Waar blijft toch dat zonnemaximum?

zonneactiviteit

Misschien heeft u het zich al afgevraagd: waar blijft toch dat zonnemaximum dat wetenschappers voor 2013 hadden voorspeld? Het is er wel, alleen verloopt het wat ongewoon. Het lijkt een zonnemaximum met twee pieken te worden, zo meldt NASA.

De zon volgt een cyclus die zo’n elf jaar duurt. Zo’n cyclus bevat een zonneminimum en een zonnemaximum. Tijdens een zonneminimum is de zon heel rustig. Tijdens een zonnemaximum is de zon heel actief: deze produceert flink wat zonnevlekken en sterke zonnevlammen.

Anders dan gepland
Voor 2013 stond weer zo’n zonnemaximum gepland. Maar tot op heden is het zeer rustig. Zouden onderzoekers zich dan vergist hebben? Nee, zo stelt NASA in een persbericht. Er is een andere verklaring te vinden voor de rust op de zon. “Dit is het zonnemaximum,” benadrukt expert Dean Pesnell. “Maar het ziet er wat anders uit dan we verwacht hadden, omdat het een zonnemaximum met twee pieken is.”

Zonnecyclus

Meer weten over de cyclus van de zon en de gevolgen die een zonnemaximum voor de aarde kan hebben? Lees dan het artikel ‘Help, de zon wordt wakker!‘.

Afwijkend
De wijze waarop de zonnecyclus in de tweede alinea van dit artikel uit de doeken wordt gedaan, is eigenlijk een beetje een vereenvoudigde weergave van hoe een werkelijke zonnecyclus eruit ziet. De zon houdt zich namelijk lang niet altijd aan onze regeltjes. Zo kan een zonnecyclus soms ook tien of dertien jaar duren. En ook is een zonnemaximum lang niet altijd even krachtig: soms kan de zon heel actief worden, om een volgende keer met een relatief rustig zonnemaximum op de proppen te komen. En zo’n zonnemaximum kent soms ook twee pieken, zo legt Pesnell uit. “De laatste twee zonnemaxima, rond 1989 en 2001, hadden niet één maar twee pieken.” De zonneactiviteit nam toe, nam even af en nam weer toe.

En het lijkt erop dat dat nu weer gaat gebeuren. Het aantal zonnevlekken nam in 2011 enorm toe en daalde in 2012 sterk. “Ik ben er vrij zeker van dat een volgende piek in 2013 plaatsvindt en misschien wel tot in 2014 duurt,” stelt Pesnell. Dat zou betekenen dat we tegen het eind van dit jaar pas echt meer vuurwerk kunnen gaan verwachten. Of de zon daar ook zo over denkt: tja, dat is altijd afwachten.

Bronmateriaal

"Solar Cycle Update: Twin Peaks?" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd