Vuvuzela tast gehoor aan

Het is dé accessoire tijdens het WK in Zuid-Afrika: de vuvuzela, een plastic hoorn met een geluid sterker dan dat van een trom of kettingzaag. Experts maken zich dan ook ernstige zorgen. Zoveel decibel kan het gehoor in korte tijd permanent aantasten.

Volgens de deskundigen produceert de vuvuzela een geluid van zo’n 127 decibel. Dat is aanzienlijk meer dan de 122 decibel van een trom en de 121,8 decibel van het fluitje van de scheidsrechter.

Gehoorverlies
En dat is niet best; uitgebreide blootstelling aan 85 decibel kan al permanent gehoorverlies veroorzaken. Geluiden van 100 decibel of meer kunnen al binnen vijftien minuten voor gehoorverlies zorgen.

Verbieden?
De vuvuzela is een typisch Zuid-Afrikaanse hoorn die met name zeer populair is onder de supporters van het thuisland. De rivaliserende teams en hun aanhang lijken nog niet overtuigd. De Spaanse middenvelder Xabi Alonso heeft zelfs verzocht of de vuvuzela niet verboden kon worden. Volgens hem tast het indringende geluid van de hoorn de concentratie van de spelers aan.

De FIFA wil van alle klachten nog niets weten. Chef Sepp Blatter meent dat de vuvuzela deel uitmaakt van de Zuid-Afrikaanse voetbalcultuur en er dus gewoon bijhoort.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd