Je kunt een vuurpijl afsteken om het nieuwe jaar in te luiden, maar er is een milieuvriendelijker alternatief: kijk eens door de lens van een telescoop naar boven!
De ruimtefoto van de week is kosmisch vuurwerk bestaande uit écht sterrenstof. Je ziet hier het supernovarestant DEM L 190. Ooit was dit een massieve ster in de Grote Magelhaense Wolk: een satellietstelsel van onze Melkweg. Op een bepaald moment is de ster deels geëxplodeerd, waardoor de buitenste lagen zijn afgestoten. Hierdoor is het supernovarestant ontstaan.
De ster zelf is geïmplodeerd tot een neutronenster. Een neutronenster is niet groter dan de stad Amsterdam, maar weegt even zwaar als onze zon. In een neutronenster is de zwaartekracht enorm, waardoor de deeltjes zo hard tegen elkaar worden aangedrukt, dat zelfs atomen ineenstorten. De ruimte tussen elektronen en kernen verdwijnt. Elektronen en protonen uit de kern smelten zelfs samen, waardoor nieuwe neutronen vormen.
De neutronenster in het hart van DEM L 190 heeft een zeer sterk magnetisch veld. Dit magnetische veld is een biljard keer sterker dan het magnetische veld van de aarde. Astronomen noemen dit object daarom een magnetar. Er zijn inmiddels al tientallen magnetars ontdekt.
In 2003 maakte de Hubble-ruimtetelescoop voor het eerst een foto van dit helderste supernovarestant in de Grote Magelhaense Wolk. De nieuwe foto bevat aanvullende gegevens en daarnaast maakten wetenschappers van nieuwe bewerkingstechnieken. Hierdoor ziet de nevel er indrukwekkend uit en zijn er veel meer kleine details zichtbaar.