Vuurvliegjes lokken vrouwtjes samen

Uit onderzoek blijkt dat mannelijke vuurvliegjes hun knipperende lichtjes op elkaar afstemmen zodat ze gemakkelijker door vrouwtjes van hun eigen soort gevonden kunnen worden. Alleen door samen te werken, kunnen de mannetjes de aandacht van de dames trekken.

Wanneer een vrouwtje de lichtjes opmerkt kan zij aan het ritme ervan bepalen of het vliegjes van haar soort zijn. Als dat zo is, stuurt ze zelf ook een boodschap uit door middel van een lichtje. “Het vrouwtje kijkt naar het aantal knipperlichtjes en het tempo daarvan,” legt onderzoeker Andrew Moiseff uit. Doordat de heren samenwerken, is het veel gemakkelijker voor haar om ze te detecteren: niet één, maar zes tot twaalf lampjes schreeuwen om haar aandacht.

Zodra het vrouwtje een signaal heeft afgegeven, kunnen de mannetjes haar opzoeken. Maar dan is het verhaal nog niet af, natuurlijk. Op dat moment stevenen namelijk zes tot twaalf mannetjes op de dame af. Het is onduidelijk op basis waarvan vervolgens een selectie plaatsvindt.

Vaststaat dat de mannetjes elkaar nodig hebben. “Het feit dat vrouwtjes eerder geneigd zijn te reageren op synchrone signalen is belangrijk. Want voor de mannetjes is het krijgen van een antwoord van het vrouwtje al winst: ze zijn dan halverwege als het gaat om het vinden van een partner.”

Bronmateriaal

"Fireflies Blink in Sync" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd