Vulkanisch as op Meridiani Planum op Mars

Vulkanisch as geeft een krater op Meridiani Planum op Mars een donker tintje. Dit is te zien op een nieuwe foto van ESA’s Mars Express. Meridiani Planum bevindt zich nabij de Martiaanse evenaar tussen het vulkanische Tharsisgebied en het inslagbassin Hellas Planitia.

Meridiani Planum heeft een grootte van 127 kilometer bij 63 kilometer. In totaal bestrijkt de vlakte een oppervlak van ruwweg 8.000 vierkante kilometer. Dit betekent dat Meridiani Planum ongeveer even groot is als het eiland Cyprus in de Middellandse zee. De inslagkrater in het centrum van de foto heeft een diameter van vijftig kilometer.

In 2004 landde de Marsrover Opportunity op Meridiani Planum. Op de vlakte bevindt zich namelijk een zeldzame aanwezigheid van grijs kristalvormig hematiet: een aanwijzing dat er vroeger water te vinden was op Meridiani Planum. Opportunity heeft ondertussen bewijzen gevonden dat Meridiani Planum vroeger een lange tijd onderwater stond.

De onderstaande foto is op 1 september 2005 gemaakt. Toch is de foto pas nu vrijgegeven door de Europese ruimtevaartorganisatie.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd