Vulkaanuitbarstingen bedreigen pinguïns nabij Antarctica

Een eiland met daarop meer dan 1 miljoen stormbandpinguïns is inmiddels voor een groot deel bedekt met as. En de pinguïns? Die kunnen geen kant op.

De pinguïns bevinden zich op Zavodovski-eiland. Een klein eiland dat deel uitmaakt van de Zuidelijke Sandwich-eilanden en een vulkaan bezit: Mt Curry. Op het eiland vinden al sinds maart vulkaanuitbarstingen plaats.

De kolonie
Rook en as van Mt Curry wordt naar het oostelijke deel van het eiland geblazen en strijkt met name op de lager gelegen hellingen van de vulkaan neer. En daar wonen de stormbandpinguïns. De kolonie telt meer dan een miljoen leden en is daarmee de grootste stormbandpinguïn-kolonie ter wereld. Daarnaast zijn er zo’n 180.000 macaronipinguïns te vinden.

WIST JE DAT…

Satellietbeelden
Satellietbeelden laten zien dat inmiddels een derde tot de helft van het eiland met as bedekt is. Op de beelden is tevens te zien dat de pinguïns in de rui zijn: ze wisselenen hun oude verenkleed om voor een nieuwe. Dat betekent dat ze niet in staat zijn om het eiland te verlaten.

Impact
“We weten niet welke invloed de as op de pinguïns zal hebben,” stelt onderzoeker Peter Fretwell. Volgens hem kan de impact enorm zijn als het om een dikke laag as gaat die ook nog eens een groot deel van het eiland bedekt. “We weten het gewoon niet, maar voor later dit jaar staan er twee wetenschappelijke expedities gepland en tijdens die expedities zal geprobeerd worden om de impact van de erupties vast te stellen.”

Naast Mt. Curry op Zavodovski-eiland (in het noordelijke deel van de Zuidelijke Sandwich-eilanden) is ook Mt. Sourabaya op Bristol-eiland (in het zuidelijke deel van de archipel) momenteel actief. En vorige maand vond in de omgeving van de archipel nog een zware aardbeving (7.2 op de Schaal van Richter) plaats.

Bronmateriaal

"
Penguin colonies at risk from erupting volcano
" - British Antarctic Survey
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Andrew Shiva (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd