Vulkaanuitbarsting creëert nieuw eiland nabij Tonga

Een vulkaan die al langer dan een maand zeer onrustig is, heeft voor de kust van Tonga een nieuw eilandje gecreëerd. Het eiland is ongeveer honderd meter hoog en 1,5 kilometer breed. Waarschijnlijk is het eiland een kort leven beschoren.

De vulkaan Hunga Tonga bevindt zich op ongeveer dertig kilometer afstand van het eiland Fonuafo’ou dat tot het koninkrijk Tonga behoort. In het gebied rond de vulkaan is het al sinds halverwege december onrustig. Er komt gas, stoom en vulkanisch gesteente vrij. Volgens de overheid van Tonga is dat alles niet afkomstig van Hunga Tonga zelf, maar van een eruptiekanaal nabij de vulkaan.

Door toedoen van de vulkanische activiteit is het eilandenstaatje Tonga nu een eilandje rijker geworden. Het onderzeese eruptiekanaal heeft zoveel materiaal opgeworpen dat het inmiddels tot boven de zeespiegel reikt. Het eilandje zou ongeveer honderd meter hoog zijn.

Het komt regelmatig voor dat een onderzeese uitbarsting resulteert in een nieuw eiland. In 2013 werd Japan op deze wijze nog een eiland rijker. Vaak zijn deze eilandjes echter maar een kort leven beschoren. Zodra de vulkanische activiteit stopt, vallen de eilanden ten prooi aan de golven die ze stukje bij beetje vernietigen. Hoogstwaarschijnlijk valt ook het nieuwste eiland van Tonga dat lot ten deel.

UPDATE: op deze foto zie je het eilandje zoals het er in juni 2017 bijlag. Het eilandje is dus niet na een paar maanden roemloos ten onder gegaan, maar houdt nog steeds stand! Afbeelding: NASA / Damien Grouille / Cecile Sabau.

Bronmateriaal

"Tonga Portal"
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / Damien Grouille / Cecile Sabau

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd