Vulkaan Merapi is nu echt begonnen

De Indonesische vulkaan Merapi is uitgebarsten. Dat melden vulkanologen. De vulkaan spuwt lava en grote pluimen as uit. Volgens wetenschappers kan de opgebouwde druk in de vulkaan wel eens leiden tot één van de grootste uitbarstingen van de afgelopen jaren. De duizenden bewoners die op de hellingen van de vulkaan leven zijn inmiddels geëvacueerd.

Sinds gisteren heeft de vulkaan al voor 600 aardbevingen gezorgd. Achter een lavakamer in de buurt van de krater bouwt de druk zich nog steeds verder op. “We hopen dat het (de kracht en dus ook de magma, red.) langzaam vrijkomt,” vertelt één van de onderzoekers. “Anders kunnen we te maken krijgen met een enorme eruptie die groter is dan de uitbarstingen die we de afgelopen jaren hebben gezien.”

Erupties
De laatste keer dat de Merapi uitbarstte was in 2006. Dat kostte toen aan twee mensen het leven. In 1930 was de uitbarsting een stuk krachtiger en werden dertien dorpen van de kaart geveegd. Daarbij kwamen meer dan duizend mensen om.

Tektoniek
De Merapi ligt in de zone waar de Australische en Indische plaat onder de Sunda-plaat duiken. De vulkaan is zo’n 3000 meter hoog en zorgt regelmatig voor onrust. Om de paar jaar zijn er kleine erupties en ook grotere uitbarstingen komen regelmatig voor.

Het zit Indonesië sowieso niet mee. Gisteren werd het land ook al getroffen door een zware aardbeving.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd