Vulkaan kan een aardbeving stoppen

Een aardbeving kan gestopt worden door een vulkaan. Eerder dit jaar werd een aardbeving met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter gestopt door Aso, één van de grootste actieve vulkanen op aarde.

In april kwam er veel opgebouwde spanning vrij langs een Japanse breuklijn. De aardbeving reisde dertig kilometer, maar stopte bij de vulkaan Aso. Volgens Aiming Lin van de Kyoto Universiteit fungeert de vulkaan als een soort wegversperring. Tot hier en niet verder. Naar aanleiding van deze ontdekking schreven Lin en zijn collega’s een paper, dat deze week in het wetenschappelijke vakblad Science is verschenen.

De aardbeving bewoog zich door de krater, maar daarna was het over en uit. Waarschijnlijk heeft dit te maken met magma onder de vulkaan. Deze magmakamer creëerde een opwaartse druk en horizontale spanningen, waardoor de seismische verschuiving stopte.

Dit is mogelijk niet zonder gevolgen. Door de toevallige ontmoeting tussen de vulkaan en een aardbeving is de structurele integriteit van de magmakamer aangetast, waardoor Aso wellicht eerder uitbarst. Het is onduidelijk of de recente uitbarsting van Aso iets te maken heeft met de aardbeving.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd