VS heeft de snelste supercomputer ter wereld

  Vorig jaar pronkte Japan nog boven aan de lijst met snelste supercomputers, maar in 2012 pakt de VS die titel weer terug. En wel met supercomputer Sequoia.

  Elk half jaar wordt bekend gemaakt welke supercomputer op dat moment de allersnelste is. En dit keer is dat Sequoia, de supercomputer in het Lawrence Livermore National Laboratory.

  Zo snel
  Sequoia heeft een rekenkracht van 16,32 petaflops per seconde. Dat betekent dat de computer in één seconde 16,32 biljard berekeningen kan uitvoeren.

  Japan
  De Amerikaanse supercomputer wordt op de ranglijst op de voet gevolgd door K Computer. Deze supercomputer stond een jaar lang bovenaan de ranglijst, maar moet die plek nu dus afstaan. De supercomputer is van de Japanners en is goed voor 10,5 petaflops per seconde. Op drie vinden we Mira BlueGene/Q system. Een debutant met een snelheid van 8.15 petaflops. Op 4 staat China met Tianhe-1A.

  Sequoia wordt ingezet om onderzoek te doen naar nucleaire wapens. Dankzij de supercomputer is het niet meer nodig om echt met die wapens te experimenteren. Sequoia kan dankzij de enorme rekenkracht namelijk simulaties uitvoeren en precies doorberekenen hoe nucleaire wapens zich gedragen. De supercomputer kan ook worden ingezet voor wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld naar klimaatverandering.

  Bronmateriaal

  "Sequoia is ranked the world's fastest supercomputer" - LLNL.gov
  "NNSA's Sequoia supercomputer ranked as world's fastest" - LLNL.gov
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Bob Hirschfeld/LLNL.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd