Vruchtbaar dankzij moederlief

De vruchtbaarheid van een man hangt meer af van de levensstijl van zijn moeder dan van zijn eigen doen en laten. Dat blijkt uit onderzoek. De manier waarop de moeder tijdens de zwangerschap voor zichzelf zorgt, is doorslaggevend voor de spermaproductie van haar spruit.

De onderzoekers bestudeerden de invloed van diverse factoren waaronder overgewicht, roken en blootstelling aan chemicaliën. Ze kwamen hun conclusies op het spoor toen ze ontdekken dat een groot giflek in een Italiaanse fabriek geen gevolgen had voor de volwassen mannen en hun spermaproductie, maar wel voor de spermaproductie van de mannen die op dat moment nog als baby’s in de baarmoeder zaten.

Wanneer de moeder in de eerste weken van het leven van haar baby rookt of zichzelf (en de baby) blootstelt aan pesticiden en luchtvervuiling dan heeft dat meer invloed op de spermaproductie dan wanneer het kind als volwassene aan al deze slechte stoffen wordt blootgesteld.

De schade die de man als volwassene oploopt kan volgens de onderzoekers vaak ongedaan worden gemaakt door de levensstijl radicaal om te gooien. De schade die de baby in de baarmoeder opdoet, is permanent. Dat komt doordat giftige stoffen in de baarmoeder het aantal Sertolicellen terugdringt. En de Sertolicellen zorgen ervoor dat de spermaproductie op volwassen leeftijd goed is.

Overigens kunnen de mannen niet achterover leunen en er op vertrouwen dat hun moeder het klusje geklaard heeft; overgewicht en een tekort aan beweging tast het sperma ook aan en daar kan moederlief dan weer helemaal niets aan doen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd