Vrouwen werken harder dan mannen: dit is waarom

    Mannen zijn maar een stelletje luiwammesen, als je naar dit onderzoek van een groep antropologen kijkt. Overal ter wereld werken vrouwen veel harder. 

    De onderzoekers van het Britse UCL trokken naar de Tibetaanse grensstreek met China, een gebied met een grote culturele diversiteit. Daar onderzochten ze groepen boeren en herders om te achterhalen welke factoren bepalen wie het hardst werkt in een huishouden en waarom.

    Zo zijn we niet getrouwd
    De meerderheid van de mensen wereldwijd is getrouwd. Het huwelijk is een contract dus je mag ongeveer gelijke kosten en baten verwachten voor beide partijen. Maar een ongelijke onderhandelingspositie in een huishouden, doordat de een bijvoorbeeld dreigt met een scheiding, kan ertoe leiden dat de een meer bijdraagt dan de ander.

    Een andere vorm van ongelijkheid ontstaat doordat een van de twee zijn of haar geboortegrond moet verlaten. De onderzoekers gingen ervan uit dat je harder moet werken als jij degene bent die zijn woonplaats verlaat om bij de partner en diens familie te gaan wonen. Je deelt genen noch geschiedenis met hen, waardoor je minder hulp kunt verwachten. Zonder bloedverwanten om je heen, ben je in het nadeel als het gaat om je onderhandelingspositie, zo denken de onderzoekers.

    Vrouwen verlaten huis en haard
    En laten het nu net vrouwen zijn die over de hele wereld het vaakst hun geboortegrond verlaten om bij hun man en zijn familie te gaan wonen. Daarnaast komt het ook steeds vaker voor dat beide partijen ergens anders gaan wonen. Maar dat mannen richting de vrouw vertrekken, is nog steeds vrij zeldzaam, aldus de onderzoekers. In de Tibetaanse grensstreek komen wel al deze varianten voor, wat het ook zo’n interessante onderzoekslocatie maakt.

    Met hulp van Chinese onderzoekers vroegen de antropologen vijfhonderd mensen in dorpen met zes verschillende etnische culturen naar hun woonplaats na het huwelijk. Ook vroegen ze hen een activitytracker te dragen, zoals een fitbit, om hun werkdruk vast te stellen.
    De conclusie was even simpel als ontluisterend: vrouwen werkten veel harder dan mannen en droegen het meeste bij aan hun gezinnen. Dit werd bevestigd door zowel hun eigen rapportages als de data van hun activitytrackers.

    Veel meer stappen
    Vrouwen zetten gemiddeld iets meer dan 12.000 stappen per dag, terwijl mannen net de 9.000 haalden. Let wel: dit zijn samenlevingen waar iedereen herder of boer is. Het aantal gezette stappen zegt dus iets over de hoeveelheid werk die je verzet. Mannen liepen dus een kwart minder dan vrouwen. Ze hadden ook meer tijd voor sociale activiteiten of om gewoon rond te hangen en te rusten.

    Dit grote verschil komt mogelijk deels doordat vrouwen gemiddeld fysiek zwakker zijn dan mannen en daardoor een slechtere onderhandelingspositie hebben. Maar de onderzoekers ontdekten ook dat mensen (man of vrouw) die na het huwelijk bij hun partner introkken en dus weggingen bij hun eigen familie harder moesten werken dan degenen die op hun eigen geboortegrond bleven.

    Dubbel pech
    Dus als je een vrouw bent en door je huwelijk verhuist uit de plek waar je bent opgegroeid – iets wat de meeste vrouwen overal ter wereld doen – dan mis je niet alleen je familie, maar moet je ook nog eens harder werken.

    Als beide partners wegtrekken van hun geboortegrond, moeten beiden harder werken, omdat ze geen hulp krijgen van hun familie, maar dan werken vrouwen nog steeds harder. Mannen en vrouwen werken alleen even hard als de man zijn geboortegrond verlaat om bij de vrouw en haar familie te gaan wonen.

    Deze resultaten verklaren waarom vrouwen wereldwijd het vaakst bij de man gaan wonen na het huwelijk. Het verlaten van de geboortegrond is vooral slecht voor mannen: ze moeten dan 2.000 stappen extra zetten per dag, terwijl er bij vrouwen maar 1.000 stappen bij komen.

    Na gedane arbeid…
    De tijd en energie die je besteedt aan het hoeden van dieren, het boer zijn of het huishouden doen, kun je niet besteden aan ontspanning, dus in deze afgelegen gebieden kan het vele werken van vrouwen ten koste gaan van hun rust. En vanuit een evolutionair perspectief is minder rust niet voordelig voor de overleving.

    Dit geldt nu vermoedelijk nog steeds voor arme landelijke gebieden, waar nog altijd veel fysieke arbeid wordt verricht. In het rijke Westen waar we veel al zittend werk doen zou er juist meer tijd moeten zijn voor beweging. Maar ook hier doen vrouwen nog steeds het merendeel van de huishoudelijke taken.

    Bronmateriaal

    "Sex inequality driven by dispersal" - Current Biology

    Afbeelding bovenaan dit artikel: Quang Nguyen Vinh van Pexels

    Fout gevonden?

    VanafHier.nl

    Een community van  

    Voor jou geselecteerd