Vrouwen en katten hebben bijna menselijke relatie

In de meeste reclames voor kattenvoer schitteren vrouwen en hun huisdier. En dat is niet voor niets, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. De relatie tussen een kat en zijn baasje lijkt namelijk sterk op de relatie tussen twee mensen en als het baasje van het vrouwelijke geslacht is, wordt die relatie nog menselijker. Katten zijn namelijk niet alleen dol op vrouwen, ze manipuleren ze ook!

De onderzoekers baseren hun conclusies op een uitgebreide studie. Ze verzamelden 41 katten en hun eigenaren en bestudeerden hun gedrag. Ook werd de persoonlijkheid van zowel de kat als de eigenaar vastgesteld. Uit het onderzoek blijkt dat katten en hun baasjes elkaar sterk beïnvloeden. Zo sterk zelfs dat ze elkaars gedrag soms zelfs manipuleren. De overeenkomsten waren het sterkst tussen extroverte vrouwen en jonge katten.

Interactie
Uit het onderzoek blijkt dat zowel mannen als vrouwen dol kunnen zijn op katten, maar dat uiteindelijk alleen de vrouw echt interactie heeft met het dier. Het maakt daarbij niet uit of de kat van het mannelijk of vrouwelijk geslacht is. “Katten benaderen vrouwelijke eigenaren vaker en leggen vaker contact (bijvoorbeeld door op schoot te springen) dan ze met mannelijke baasjes doen,” vertelt onderzoeker Manuela Wedl. “Vrouwelijke baasjes hebben een intensere relatie met hun katten dan de mannelijke baasjes.”

WIST U DAT…

…katten heel voorzichtige drinkers zijn? Bekijk de beelden hier in slow motion!

Voor wat hoort wat
Katten lijken zich de vriendelijkheid van de vrouw ook te kunnen herinneren en later weer terug te geven. Als baasjes gehoor geven aan het verlangen van de kat om deze aan te halen, dan zal het dier als het baasje later behoefte heeft aan wat aandacht er ook zijn.

Kind
De wetenschappers stellen vast dat katten zich verbonden weten met mensen en in het bijzonder met vrouwen. Ze zien ze als sociale partners en niet zozeer als iemand waar ze vooral afhankelijk van zijn voor hun voedsel. De onderzoekers gaan zelfs zo ver dat ze concluderen dat de relatie met een kat in veel huishoudens lijkt op de relatie tussen een moeder en kind. “Voedsel wordt vaak gezien als een teken van affectie en de manier waarop katten en mensen met voedsel omgaan, zien we ook tussen een verzorger en een baby,” legt onderzoeker Jon Day uit. “Zowel de kat als de menselijke baby bepalen deels wat en wanneer ze willen eten.” De kat lijkt een voorsprong te hebben in onderhandelingen die bijvoorbeeld over eten gaan, omdat hun vrouwelijke baasjes heel gemotiveerd zijn om contact te maken met hun kat. Wanneer het dier om eten ‘vraagt’, wordt dat gedrag beloond. Een knap stukje manipulatie waar met name vrouwen graag op ingaan.

De volledige studie verschijnt binnenkort in het blad Behavioural Processes. De wetenschappers werken op dit moment aan een studie naar honden.

Bronmateriaal

"Cats adore, manipulate women" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd