Vrouwelijke kikker remt ambitieuze man af

Mannelijke kikkers kunnen heel ver gaan om een vrouwtje voor zich te winnen. Maar te veel ambitie wordt niet gewaardeerd.

Mannelijke kikkers maken de gekste geluiden om vrouwtjes voor zich te winnen. Maar vrouwtjes blijken al die rare, complexe klanken helemaal niet te waarderen.

Zingen
De onderzoekers bestudeerden de kikker Physalaemus pustulosus. De mannetjes van deze soort brengen serenades aan de vrouwtjes die ze wel zien zitten. Dat doen ze door hoge klanken af te wisselen door korte klokkende geluiden. Vrouwtjes vinden de mannetjes die de meeste klokkende geluiden maken het aantrekkelijkst.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs een kikker ontdekt hebben met slagtanden?

Te lang
Maar het heeft grenzen. Mannetjes die te lang doorgaan met zingen – vaak in een poging om de concurrentie te slim af te zijn – blijven met lege handen achter. De vrouwtjes moeten ze niet, zo ontdekten onderzoekers.

Ingewikkeld
Waarschijnlijk worden de lange liederen te ingewikkeld voor de dames. Hierdoor zijn ze niet goed meer in staat om te bepalen wat nu een goede en slechte zanger en dus een goede en slechte geliefde is.

Het is aannemelijk dat kikkers doordat vrouwtjes voortdurend voor de wat bescheidenere types gaan, uiteindelijk hun rare fratsen verliezen. Hun zang wordt minder uitgebreid en complex. Mogelijk speelt deze hele situatie ook bij andere soorten met te overenthousiaste mannetjes een rol.

Bronmateriaal

"ScienceShot: One Ribbit Too Many" - Sciencemag.org
Bovenstaande foto is gemaakt door Brian Gatwicke (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd