Vrouwelijke kikker heeft zwak voor multitaskende man

  kikker

  Wetenschappers hebben een gouden tip voor mannelijke kikkers die een vrouwtje willen versieren: ga multitasken. De vrouwtjes blijken namelijk een zwak te hebben voor mannetjes die succesvol meerdere lastige taken tegelijkertijd kunnen uitvoeren.

  Die conclusie trekken onderzoekers van de universiteit van Minnesota nadat ze kikkers van de soort Hyla chrysoscelis bestudeerden. Mannelijke kikkers van deze soort versieren vrouwtjes door voor ze te ‘zingen’. Ze produceren geluiden die uit twintig tot veertig trillingen bestaan. Per minuut kunnen de kikkers zo’n vijf tot vijftien geluiden produceren. Vanzelfsprekend moeten de kikkers kiezen: laten ze de geluiden lang duren en produceren ze er minder per minuut? Of maken ze korte geluidjes en produceren ze er meer per minuut?

  WIST U DAT…

  …wetenschappers begin dit jaar een enorme vliegende kikker ontdekt hebben in Vietnam?

  Uit het onderzoek blijkt dat de heren er goed aan doen om lange én meer geluiden te produceren. Daar hebben de vrouwtjes namelijk een zwak voor. Maar dat is lastig, zo legt onderzoeker Jessica Ward uit. “Het is net zoiets als tegelijkertijd zingen en dansen.” De studie van Ward en haar collega’s onderschrijft de hypothese dat vrouwtjes een zwak hebben voor mannetjes die twee of meer lastige taken tegelijkertijd kunnen doen, omdat dat mannetjes van goede kwaliteit zijn.

  Het is niet mogelijk om op basis van dit onderzoek vast te stellen dat deze resultaten ook voor ons mensen opgaan. Maar het klinkt aannemelijk, vindt Ward. “Je kunt je gemakkelijk voorstellen dat wij mensen ook een voorkeur hebben voor partners die kunnen multitasken, bijvoorbeeld iemand die een goed salaris verdient, kan koken, de financiën regelt en de kinderen op tijd naar de voetbaltraining brengt.”

  Bronmateriaal

  "Female frogs prefer males who can multitask" - UMN.edu
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Geoff Gallice (via Wikimedia Commons).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd