Vrouwelijke honden laten zich niet bedotten

  Als een bal op raadselachtige wijze plotseling van grootte verandert dan hebben teefjes dat wel door, maar reutjes niet, zo blijkt.

  De onderzoekers verzamelden 25 teefjes en 25 reutjes en lieten ze met twee ballen spelen: een tennisbal en een bal die er hetzelfde uitzag, maar veel groter was. Daarna verlieten de honden de kamer en startte het experiment.

  Experiment
  De onderzoeker zat achter een scherm. Rechts van het scherm lagen twee ballen: een grote en kleine bal. De onderzoeker trok één van de ballen met een transparante (en dus onzichtbare) draad naar zich toe. De bal kwam aan de andere kant van het scherm weer tevoorschijn. Maar soms was dat niet dezelfde bal, maar een bal die wat groter of kleiner was.

  WIST U DAT…

  Kijken
  De honden keken gemiddeld langer naar de bal wanneer deze van grootte was veranderd. Maar toen de wetenschappers naar de verschillen tussen de mannetjes en de vrouwtjes gingen kijken, ontdekten ze iets bijzonders. De reutjes keken niet langer naar de bal wanneer deze van grootte veranderde. Maar de teefjes keken gemiddeld twee keer zo lang naar de bal als deze opeens groter of kleiner leek geworden.

  Puppy’s
  Het is onduidelijk waarom de vrouwtjes opmerkzamer zijn. Wellicht gaan de teefjes meer op het zicht af (een handige eigenschap als ze hun jongen in de gaten moeten houden), terwijl de reutjes zich laten leiden door geuren.

  Het volledige onderzoek is verschenen in het blad Biology Letters.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd