Vrouwelijke hersenen tijdens seks bestudeerd

Wetenschappers hebben voor het eerst in kaart gebracht welke delen van de hersenen precies actief worden als een vrouw opgewonden is.

Wat gebeurt er in het brein als de tepels, vagina en clitoris worden aangeraakt? Wetenschappers brachten het precies in kaart en ontdekten bijvoorbeeld dat stimulatie van de clitoris een heel ander deel van het brein activeert dan stimulatie van de vagina. “Dit is hard bewijs dat er een groot verschil is tussen stimulatie van deze verschillende gebieden,” concludeert onderzoeker Stuart Brody.

Tepels
Ook werd duidelijk dat stimulatie van de tepels iets teweegbracht bij de geslachtsdelen. Voor de onderzoekers kwam dat als een verrassing. De vrouwelijke proefpersonen wisten dat allang. Het zou verklaren waarom sommige vrouwen ook als alleen hun tepels worden betast een orgasme kunnen krijgen.

WIST U DAT…

…ongelovige mensen betere seks hebben?

G-spot
De onderzoekers baseren hun conclusies op hersenscans die gemaakt werden terwijl vrouwen zichzelf betastten. En het onderzoek smaakt overduidelijk naar meer; de wetenschappers hebben al een aantal nieuwe dingen bedacht die ze willen onderzoeken. Bijvoorbeeld wat er in de hersenen gebeurt als het gebied waarin de bekende G-spot zich zou bevinden gestimuleerd wordt.

Volgens de onderzoekers kan hun onderzoek uiteindelijk vrouwen die beschadigingen aan de zenuwen hebben opgelopen verder helpen. Zo hebben sommige vrouwen door die beschadigingen bijvoorbeeld last van urineverlies. Stimulatie van de clitoris zou daar iets aan kunnen doen. Maar daarvoor moeten de onderzoekers eerst duidelijk in kaart brengen hoe bepaalde zenuwen ten opzichte van het brein werken.

Bronmateriaal

"Sex on the brain: What turns women on, mapped out" - Newscientist.com
Bovenstaande afbeelding is een schilderij van William-Adolphe Bouguereau (uit het jaar 1875).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd