Vrouwelijke guppy’s kiezen vaak het buitenbeentje als hun partner

Het opvallendste en kleurrijkste mannetje wint. Maar waarom?

‘De gup’ is wereldwijd het meest populaire aquariumvisje. Ze komen voor in talloze verschillende en prachtige kleuren en staartvormen. En hoe vreemder, hoe beter. Want uit een nieuwe studie blijkt dat de meest opvallende visjes, met de meest interessante kleurpatronen, de meeste kans hebben om een vrouwtje aan de haak te slaan.

Vrouwtjes
Vrouwtjes hebben het voor het zeggen in de guppywereld. Het mannetje vraagt verkering door een soort dans rond het vrouwtje uit te voeren om zijn interesse te uiten. Als het vrouwtje wil deelnemen aan deze paringsdans, zal ze op de act reageren door naar hem toe stappen. In de studie ontdekten de onderzoekers dat vaak de buitenbeentjes er met een vrouwtje vandoor gingen. Zo blijken vrouwtjes voornamelijk geïnteresseerd te zijn in guppy’s die zich fysiek onderscheiden van de rest. “Waarom hebben vrouwtjes deze voorkeur? Dat was lastig om te achterhalen,” zegt onderzoeker Kimberley Hughes.

Wist je dat…

slimme guppy’s minder jongen krijgen? Het is de prijs van een groot brein.

Gewenning
Het schijnt alles met gewenning te maken te hebben. Zo wordt het vrouwtje immuun voor de charmes van een mannelijke guppy die er net zo uit ziet als alle andere. Ze raakt er anders gezegd een beetje op uitgekeken. “Als ze in het verleden een bepaald patroon hebben gezien, zijn ze eraan gewend geraakt,” legt onderzoeker Mitchel Daniel uit. “Zien ze dus een mannetje met een ander kleurenpatroon, dan vinden ze dat aantrekkelijker.”

Psychologie
Om deze psychologie nog beter te doorgronden, besloten de onderzoekers een experiment op te zetten. Zo werden vrouwelijke guppy’s in een kom vol met mannetjes met hetzelfde kleurpatroon losgelaten. Vervolgens observeerden ze hoe deze mannetjes de vrouwtjes het hof probeerden te maken en hoe de vrouwtjes hierop reageerden. Daarna werden de vrouwelijke guppy’s in een kom vol met mannetjes geplaatst met zeer verschillende kleurpatronen en pijlden opnieuw de reactie. In sommige gevallen hielden ze de vrouwelijke guppy’s voor een korte periode geïsoleerd.

Uit de bevindingen blijkt dat de vrouwtjes de voorkeur gaven aan de nieuwste mannetjes met de meest ongewone kleurpatronen. Echter lijkt het geheugen van de vrouwelijke guppy’s niet al te best. Zo werden sommige mannelijke guppy’s met een bekend kleurenpatroon wederom interessant nadat de vrouwtjes even van de groep waren afgezonderd. Bovendien werd de eerste groep mannelijke guppy’s met de zogezegd saaie kleurpatronen toch weer interessant nadat de vrouwtjes een tijdje in de tweede kom hadden vertoefd. Het betekent dat gewenning en nieuwigheid een grote rol spelen in de partnerkeuze bij guppy’s.

Bronmateriaal

"In guppy courtship, the unusual male wins" - Florida State University

Afbeelding bovenaan dit artikel:

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd