Vrouwelijke foetus kan beter overweg met stress

Uit een twaalf jaar durende studie in Adelaide, Australië, blijkt dat de groei van mannelijke foetussen door stress kan worden stilgelegd. De groei van de vrouwelijke foetussen gaat bij stress gewoon door. De babyjongetjes kunnen weer wel beter overweg met andere gevaarlijke factoren zoals roken.

Volgens onderzoeker Vicki Clifton zouden mannelijke foetussen beter beschermd moeten worden tegen een stressende moeder. “We hebben het wel over jongetjes die stoppen met groeien en klein blijven of te vroeg geboren worden,” merkt Clifton op. “Of, maar dat is een heel zeldzaam scenario, dat ze doodgeboren worden.”

Volgens Clifton helpen de resultaten van haar onderzoek om twee soorten therapie te ontwikkelen: ééntje voor de jongetjes en ééntje voor de meisjes. Alleen zo kan de groei en ontwikkeling van de baby accuraat voorspeld worden.

“We zijn heel verrast door onze resultaten, omdat het de manier waarop we over de groei van een foetus denken verandert. In het verleden dachten we dat jongetjes en meisjes via hetzelfde mechanisme groeiden, maar onze resultaten laten zien dat jongetjes en meisjes verschillende mechanismen gebruiken om om te gaan met de stress van de moeder.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd