Vrouw nog steeds niet gezien als leider

Een grootschalig onderzoek toont aan dat mensen nog steeds moeite hebben om vrouwen als leiders te zien.

De onderzoekers analyseerden een groot aantal studies dat naar vrouwen en leiderschap is uitgevoerd. Ze kunnen op basis van al die onderzoeken twee conclusies trekken. De maatschappij denkt niet dat vrouwen natuurlijke leiders zijn. En de maatschappij houdt er niet van dat vrouwen zich wel als zodanig gedragen.

Meer weten…

…over leiderschap? Lees dan dit interview met expert Mark van Vught.

Dat betekent dat vrouwen die hogerop willen komen twee enorme hindernissen te overwinnen hebben. “Vrouwelijke leiders worden gezien als minder gekwalificeerd of minder natuurlijk,” zo concluderen de onderzoekers. En wanneer vrouwen zich toch als leider gedragen – met wat de maatschappij ziet als ‘mannelijke trekjes – dan wordt dat gezien als ongepast.

Het lijkt haast onmogelijk om als vrouwelijke leider geaccepteerd te worden, maar er is hoop. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat de houding ten opzichte van vrouwelijke leiders allang niet meer zo fel is als in het verleden. De onderzoekers benadrukken dat de hele kwestie echter sterk cultureel bepaald is. “Culturele stereotyperingen kunnen het doen lijken alsof vrouwen niet hebben wat nodig is om een belangrijke leider te zijn,” concludeert onderzoeker Alice Eagly.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd