Vrouw kan niet kaartlezen, maar is betere navigator

  Het is dat eeuwige vooroordeel dat nu ook wetenschappelijk bevestigd wordt: vrouwen kunnen niet kaartlezen. Gelukkig is er ook goed nieuws voor het vrouwelijk geslacht; dames navigeren namelijk wel beter dan mannen. Ze onthouden de routes beter en hebben de volgende keer dus geen kaart nodig.

  Mannen zijn dus beter in het vinden van nieuwe plaatsen. Maar wanneer er een tweede keer naar deze plaats gereden moet worden, hebben mannen het navigatiesysteem weer nodig en kunnen vrouwen er blindelings naartoe rijden.

  Opletten
  Volgens de onderzoekers letten vrouwen beter op kenmerken die ze langs de route tegenkomen. Die oplettendheid zou alles te maken hebben met de rol die de vrouw miljoenen jaren geleden tijdens het jagen en verzamelen innam. De man ging in die tijd op jacht en de vrouw moest de beste plekjes met de lekkerste fruit en noten opzoeken en onthouden.

  Mexico
  De onderzoekers trekken die conclusie na een groot experiment. Ze vroegen de bevolking van een afgelegen Mexicaans dorpje om paddenstoelen te gaan zoeken. Zowel de mannen als vrouwen kwamen met evenveel paddenstoelen terug, maar de mannen bleken zeventig procent meer energie te hebben verbruikt.

  “Deze resultaten tonen aan dat vrouwen als het gaat om verzamelen beter presteren en sneller een zoekstrategie ontwikkelen dan mannen,” vertelt onderzoeker Luis Pacheco-Cobos.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd